HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skadestånd till Hyresgästföreningen

Växjö Smålandspojkarna i Växjö måste betala 5 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen. Anledningen är att de höjde hyrorna utan att förhandla.

Det har varit en del turer kring Smålandspojkarna och deras hyror. Hyresgästföreningen fick kännedom om att det lokala bostadsbolaget bland annat tog extra betalt för att sådant som i normalfallet ingår i hyran, exempelvis kyl och frys.

Hyrestvisten avgjordes till slut i hovrätten som förra året fastställde att bolaget måste betala tillbaka 43 000 kronor till de berörda hyresgästerna som företräddes av Hyresgästföreningen.

Läs ocksåGlömde kastrull på spisen - vanvård avslöjades

Motparterna har även mötts i hyresnämnden om Hyresgästföreningens krav på 15 000 kronor i skadestånd för brott mot förhandlingsordningen.

I veckan kom nämndens beslut som konstaterar att bolaget brutit mot förhandlingsordningen men även att det inte kan uteslutas att Hyresgästföreningen varit medvållande till felaktigheterna.

Nämnden tycker att ett skäligt skadestånd är 5 000 kronor. Beslutet kan överklagas fram till mitten på februari.

Läs ocksåInte riskfritt deponera del av hyran

Läs mer:

Hyresgästerna har fått tillbaka sina pengar

Värsta värden 2015

Läs ocksåPeter fick nog och deponerade sin hyra

Tillägg för kylskåp ger pengar tillbaka för hyresgäster i Växjö

Förhandlingsordning​

  • En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
  •  Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
  • Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
  • Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.
Läs också Slarvade med städningen – förlorar kontrakt ”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.