Annons

Skadestånd till Hyresgästföreningen

Växjö Smålandspojkarna i Växjö måste betala 5 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen. Anledningen är att de höjde hyrorna utan att förhandla.

Det har varit en del turer kring Smålandspojkarna och deras hyror. Hyresgästföreningen fick kännedom om att det lokala bostadsbolaget bland annat tog extra betalt för att sådant som i normalfallet ingår i hyran, exempelvis kyl och frys.

Hyrestvisten avgjordes till slut i hovrätten som förra året fastställde att bolaget måste betala tillbaka 43 000 kronor till de berörda hyresgästerna som företräddes av Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Motparterna har även mötts i hyresnämnden om Hyresgästföreningens krav på 15 000 kronor i skadestånd för brott mot förhandlingsordningen.

I veckan kom nämndens beslut som konstaterar att bolaget brutit mot förhandlingsordningen men även att det inte kan uteslutas att Hyresgästföreningen varit medvållande till felaktigheterna.

Annons

Nämnden tycker att ett skäligt skadestånd är 5 000 kronor. Beslutet kan överklagas fram till mitten på februari.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Läs mer:

Hyresgästerna har fått tillbaka sina pengar

Annons

Värsta värden 2015

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Tillägg för kylskåp ger pengar tillbaka för hyresgäster i Växjö

Förhandlingsordning​

  • En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
  •  Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
  • Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
  • Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.