Annons

Skakigt att vänta på hyresbeslut

Kungsholmen – Det har varit jättenervöst att vänta. Nu känns det som en stor lättnad, säger Ida Borg, hyresgäst på John Bergs plan.

Det är 29 hyresgäster som direkt berörs av hyresnämnden beslut om hyrorna i Wåhlins fastigheters hus i Stadshagen. Ida Borg har hunnit flytta från botten till femte våningen under tiden processen pågått. Nu får hon därför ett höjd-tillägg på hyran med 200 kronor i månaden.

– Det är helt okej. Jag ville ha balkong och det har jag, säger Ida och fortsätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har varit jättenervöst. Jag trodde hela tiden att de skulle gå på fastighetsägarens linje, men nu blev det seger och det är en stor lättnad.

Hyran för hennes etta på 38 kvadrat blir 6 030 kronor i månaden. Hyresvärden ville ha 400 kronor mer i månaden.

Annons

– Jag hade kunnat leva med det, men med ilska och ändrade vanor. Nu fick vi ett budskap till hyresvärden att komma överens vid förhandlingsbordet istället och höj inte hyran i innerstan. Det var läskigt att vänta och jag har försökt lägga undan och planera för en högre hyra.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Idas lägenhet var en av dem hyresnämndens stora följe besökte inför beslutet.

– Många sa ”wow” när de kom in och såg utsikten, de tog bilder på allt möjligt. Då fattade jag att det fanns en öppning för högre hyror.

Annons

Men så blev det inte den här gången. Hon kan lättad bo kvar i huset där hon fått sitt första förstahandskontrakt. Och göra det med en egen erfarenhet av hyresesmarknaden – ett ämne som hon faktiskt forskar på. Masteruppsatsen handlade om betydelsen av hyresmarknadens struktur för standarden, om man som här i Sverige har en allmännytta och privat hyresmarknad på lika villkor eller om man har sociala bostäder. I länder med en integrerad hyressektor är standarden bättre, i alla fall i termer av tillgång till toalett och dusch, trångboddhet och mörka lägenheter.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det är en slump, jag visste inte att mitt hus skulle bli pilotfall. Det här är ett viktigt beslut också för att motverka segregationen, det ska inte gå att tränga ut människor från innerstan.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.