Annons

Skandalvärd tvingas lämna ifrån sig förvaltningen

Malmö Fukt, mögel, lösa elkopplingar och tomma löften. Bristerna är så omfattande att hyresnämnden nu beslutat tvinga hyresvärden att anlita en fastighetsförvaltare.

Efter ett antal förhandlingar i hyresnämnden tog nämnden idag beslutet om särskilt åtgärdsföreläggande. Det innebär att hyresvärden tvingas att anlita en professionell fastighetsförvaltare under de kommande tre åren. I praktiken är det en  mildrare form av tvångsförvaltning.

Fallet gäller en omskriven fastighet på Kirseberg i Malmö. Hyresvärden äger en mindre fastighet från 1800-talet där han själv bor i en av lägenheterna. Han är tidigare känd av Hyresgästföreningen för den bristande skötseln av huset och därför har Hyresgästföreningen krävt att han straffas med böter om han inte åtgärdar bristerna och att han anlitar något utomstående bolag att sköta förvaltningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Eftersom även tidigare hyresgäst haft problem var vi tvunga att agera, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Han är nöjd med hyresnämnden beslut.

– Det är bra och det var väntat. Det är uppenbart att han inte kan sköta sin egen fastighet. Han saknar den grundläggande kunskap som krävs, säger Andreas Persson.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Enligt Hyresgästföreningens ansökan till hyresnämnden saknar hyresvärden både kunskap och möjlighet att själv ta hand om förvaltningen av fastigheten, något som hyresnämnden också håller med om i sitt beslut.

Annons

Hyresvärden själv anlitat utomstående att genomföra besiktningar i lägenheten. Slutsatsen i en av besiktningarna är att huset har kraftigt eftersatt underhåll och att huset bör helrenoveras. Hyresnämnden kräver också en rad att en rad åtgärder måste genomföras i huset, bland annat att taket måste tätas, annars riskerar hyresvärden vite på 15 000 kronor.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.