Annons

Skandalvärden förlorar igen – Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem”

Kungälv Lillemor Månsson har ännu en gång vunnit mot Fastinvest AB, som utsetts till en av Sveriges värsta värdar. Men över 1,5 års kamp har haft ett högt pris – och maken Jarl har avlidit. "Vår sista tid tillsammans förstördes av stress och oro," säger Lillemor.
Foto: Josephine Freje
Jarl och Lillemor Månsson fick ett brev sommaren 2020 som förändrade allt – de riskerade att förlora sitt hem. I dag är Jarl död. "Fastinvest förstörde vår sista tid tillsammans", säger änkan Lillemor.

Allt började i juni år 2020 då ett rekommenderat brev dök upp hos pensionärsparet Lillemor och Jarl Månsson i Kareby, Kungälvs kommun. Efter 30 år som prickfria hyresgäster skulle de bli av med sitt hem. 

– Det var då helvetet började. Inget blev sig likt efter den dagen, säger Lillemor som i dag är änka. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Maken Jarl, som varit hjärtsjuk under en längre tid, gick bort den 17 maj 2021. Lillemor vittnar om hur Jarls hälsa försämrades markant genom sömnlösa nätter och konstant oro över att de skulle förlora sitt hem.

– Det var fruktansvärt att se hur det påverkade honom. Vi hade redan varit i hyresnämnden när hyresvärden skickade ett nytt brev, med en hyreshöjning på 2000 kronor i månaden. Det blev droppen för Jalle, säger Lillemor. 

Jarl Månsson hade överlevt 10 hjärtinfarkter, när han öppnade brevet om uppsägning trodde han det skulle stanna igen. De sista rundorna i hyresnämnden med Fastinvest klarade han inte av att gå på. ”Det blev för mycket för hans hjärta”, säger änkan Lillemor.

Två dagar innan julafton fick dock Lillemor en liten tröst. Hyresnämnden slår fast att värden Fastinvest AB inte har rätt att höja hyran då den redan är hög nog och en höjning inte är skälig. 

– Jag önskar att min älskade Jalle hade fått vara med i dag, det är en liten seger i det helvete vi har utsatts för. Jag kommer aldrig kunna förlåta Fastinvest för vad de gjort mot oss, säger Lillemor. 

Detta har hänt

Hyresvärden Fastinvest AB försökte först kasta ut pensionärsparet med tre månaders varsel – med hänvisning till att de sålt parhuset som Lillemor och Jarl bor i. Även grannen i parhuset bredvid blev drabbad av Fastinvest AB:s agerande. Pappan Andy Clement: 

– Vi är förkrossade, sedan brevet kom har vi inte alls mått bra. Vi har bott här i 16 år och jag måste kriga för min 12-årige sons skull så att han får vara kvar i sin skola och med sina vänner, säger Andy Clement.

Läs ocksåPensionärer sägs upp efter 30 år: ”Bedrövligt – så här behandlar man inte folk”

I en intervju med Hem & Hyra svarade vd:n Daniel Abelson: “Jag fick till en bra deal helt enkelt, att sälja i en snabb affär. Och då slår man till, det är ju så man gör”. 

Det visade sig dock att fastigheten inte alls var såld – och några bevis för den påstådda affären har värden aldrig presenterat. Hyresnämndens ordförande tillrättavisade vd:n och förklarade att han måste följa hyreslagen, det går inte att sälja fastigheter med befintliga hyresgäster utan att ta hänsyn till lagar och regler. Två dagar innan hyresnämnden skulle komma med sitt beslut drog vd:n Daniel Abelson tillbaka sitt krav på uppsägning.

Annons

– Vi blev så glada och trodde det var över, men han gav sig inte. Efter det har det bara blivit värre. Han har gjort allt för att bli av med oss, säger Lillemor. 

Läs ocksåLillemor och Jarls kamp: i dag togs fallet upp i hyresnämnden
Ljög för hyresnämnden

Hem & Hyra kan nu visa att hyresvärden Fastinvest AB – som nyligen utsågs till en av Sveriges värsta värdar –  ljög när de drog tillbaka ärendet om uppsägningen. I ett brev till hyresnämnden, som är signerat av vd:n Daniel Abelson, står det att huset “kommer att ”annonseras med hyresgäst”. Vd:n – som påstått att Lillemor och Jarl måste flytta för att huset redan är sålt – erkänner också i brevet att han först nu kontaktat en mäklare. Men en sen kväll i juli 2021 ringer Lillemor. Det hörs på hennes röst att hon har gråtit. 

– Han har lagt ut vårt hem på Hemnet! Hur kan han göra såhär mot oss?

När Hem & Hyra granskar annonsen står det klart att Fastinvest inte nämner med ett enda ord att det finns hyresgäster i huset. Det är en villa-annons som vilken som helst på Hemnet.

Trots att vd:n Daniel Abelson skrivit till hyresnämnden att han ska sälja fastigheten med befintliga hyresgäster – nämns inte hyresgästerna i annonsen.

När Hem & Hyra kontaktar mäklaren är han oförstående till att det bör framkomma i annonsen att halva parhuset de säljer är bebott med hyresgäster. Snart efter vår kontakt tas annonsen bort från Hemnet. Men hyresvärdens försök att sälja har fortsatt. Lillemors granne Andy Clement, som också är hyresgäst hos Fastinvest, fick nyligen ett samtal från en potentiell köpare. 

– Det var en ung tjej som skulle göra sitt första bostadsköp, han hade ingen aning om att parhuset inte är är avstyckat i två fastigheter och att hon hade fått mig som hyresgäst. Tur att hon ringde, jag sa att det här är ett getingbo där man inte vill sticka in huvudet, säger Andy Clement.

Hyreslagen gäller

Sandra Nogueira är jurist på Hyresgästföreningen och har hjälpt Andy, Lillemor och Jarl: 

– Det är ett jättekonstigt agerande från hyresvärden från start till slut. Jag har inte varit med om något liknande. Hyresgästerna har verkligen kommit i kläm här, säger juristen Sandra Nogueira. 

Hon förklarar att en försäljning med befintliga hyresgäster innebär att den nya köparen tar över ansvaret och måste följa hyreslagen. Lillemor och Jarl hade hoppats att en hyresvärd skulle köpa huset, då en försäljning till en privatperson innebär ett svagare besittningsskydd. 

Annons

– Om en privatperson köper är skyddet inte lika starkt, men hyreslagen gäller fortfarande. Den nya köparen måste bevisa att de har ett större behov av lägenheten i huset än vad Lillemor och Andy har, säger juristen Sandra Nogueira. 

Värden vägrar svara på frågor

Sedan Hem & Hyras första artikel om fallet Lillemor och Jarl har vd:n på Fastinvest AB sagt att han inte vill svara på några mer frågor. Vi har också sökt honom för den här artikeln, men han har inte återkommit. Så här svarade han dock i en bandad intervju med Hem & Hyra den 7 oktober 2020:

Lillemor och Jarl har bott där i 30 år och nu ska de behöva flytta. Känner du något ansvar för det? 

– På vilket sätt då? På vilket plan skulle vi känna något ansvar? 

Ja… pensionärer med handikapp som inte längre kan bo kvar i sitt hem? 

–  Ja, när det gäller deras handikapp skulle de ha mycket bättre boendemiljö i ett äldreboende, säger Daniel Abelson.

I dag bor Lillemor kvar i lägenheten. På väggarna hänger bröllopsfoton, hon och Jarl var gifta i 48 år. 

– Vår sista tid tillsammans förstördes av stress och oro. Daniel Abelson har ingen skam i kroppen, säger Lillemor som nu hoppas att en seriös hyresvärd ska köpa parhuset i Kareby. 

Läs också Lillemor och Jarl får bo kvar: ”Bästa födelsedagsbeskedet” Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.