HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skånska hyresgäster orsakar skador för miljoner

Skåne Förra året fick hyresgäster i Skåne betala mångmiljonbelopp för skador i lägenheter. MKB i Malmö, Helsingborgshem och ABK i Kristianstad skickade alla ersättningsfakturor på miljontals kronor.
Foto: Petra Martinsson/Pixabay

Katter som har fått kissa inne, förstörda golv, nikotinskador och väggar med borrhål eller sönderriva tapeter. Det är de vanligaste skadorna som hyresgäster får betala för. Det visar Hem&Hyras kartläggning. De större bolagen fakturerar stora summor. De mindre bolagen lägre men alla uppger att hyresgäster årligen faktureras.
Hässlehem är ett sådant bolag. Här jobbar Anders Berg  som bovärd  och han berättar att vanliga skador som de stöter på är orsakade av katter som har klöst på väggar och tapeter.

Det värst drabbade lägenheten som han minns ligger bakåt i tiden och det var en tvårumslägenhet som fick saneras från katturin.
– Precis allt fick rivas ut, till slut var det bara fönstren kvar. Parketten fick rivas upp, innerdörrar och trösklar slängas ut. Allt trä i lägenheten luktade kiss.
Mannen som bodde där hade en handfull katter och hade under åren inhyst ännu fler.
Notan slutade på cirka 300 000 kronor och då var inte bolagets egen arbetskraft inräknad.

Läs ocksåKlimatsmart bygga med gammalt material – pilotprojekt i Helsingborgbygga med gammalt material

När Hem&Hyra frågade bostadsbolagen vad orsakerna till skadorna är bedömde de allra flesta att det är slarv och oaktsamhet. På andra plats återfanns sociala problem och missbruk. De mindre skadorna är i klar majoritet men de senare klart mest kostsamma. I den kategorin återfinns också sanering efter katturin och rökning.
– I vissa fall handlar det om personer som har problem med sig själva och tar ut aggressioner på olika sätt. I andra fall är det husdjur, till exempel katter som klöser på väggarna. Det finns också de som också inte bryr sig, som inte tycker att man behöver göra det för att man hyr, säger Sofie Lilja, chef för Sälj och Uthyrning på Helsingborgshem.

Belopp som bostadsbolagen i Skåne fakturerat hyresgäster 2017
NORDVÄSTRA SKÅNE
Bjuvsbostäder 214  000 kronor
Båstadhem 96 000 kronor
Ebo, Eslöv 374 700 kronor
Helsingborgshem 2,1 miljoner
Höganäshem 302 000 kronor
Treklövern, Klippan 14 700 kronor
KKB, Kävlinge 157 400 kronor
Landskronahem 1 miljon
Perstorps bostäder 200 000 kronor
Kvidingebyggen 46 000 kronor
Svalövsbostäder 240 000 kronor
Ängelholmshem 1,1 miljoner
Örkelljungabostäder 0 kronor
NORDÖSTRA SKÅNE
Bromöllahem 106 000 kronor
Hässlehem Kan inte ange belopp
Hörbybostäder Mellan 5000/10 000 kronor
Höörs Fastighets AB 30 000 kronor
ABK, Kristianstad 4 miljoner (annan ersättning ingår)
Osbybostäder 85 000 kronor
Göingehem Kan inte ange belopp.
SÖDRA SKÅNE
Burlövsbostäder 380 000 kronor
MKB 8,2 miljoner (annan ersättning ingår)
LKF 2 miljoner (en ovanligt stor skada 2017)
Skurupshem Har inte svarat
Simrishamnsbostäder Kan inte ange belopp.
Sjöbohem Kan inte ange belopp.
Svedalahem 6 000 kronor
Österlenhem 57 170 kronor
Trelleborgshem 100 000 kronor
Vellingebostäder 65 000 kronor
Ystadbostäder 288 200 kronor

I beloppen ingår ofast även ersättningar för nycklar/cylinderbyten och städning efter flytt. I ABK:s fall även saker som förlust av taggar, flytthjälp och bortforsling av grovsopor. Bromöllahems belopp anger enbart reparationer. Hos MKB:s bokförs skadorna tillsammans med flera olika slags ersättningar, också nycklar, städning och ersättningar som betalas ut i samband med skötselavtal för studentboende. Bolag som inte kan ange belopp hänvisar till att deras bokföringen inte medger det.

Fakta: Tänk på: Har du fått en faktura så kan du bestrida den

• Innan du väljer att bestrida en faktura så kan du kontakta Hyresgästföreningen för hjälp och råd.
• Enligt Hyresgästföreningen kan både skadan och beloppet diskuteras. Om ni inte blir överens kan fastighetsägaren välja att driva ärendet i en rättslig process i tingsrätten.
• När det gäller avflyttningsbesiktning så är rådet att aldrig skriva på ett protokoll om man har invändningar eftersom en påskrift godkänner det.

Läs också Ny mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö Sambo för andra gången inget skäl för andrahandsuthyrning Värdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner Helsingborgshem höjer hyran efter ovanligt lång förhandling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.