Annons

Skojare försökte hyra ut hans lägenhet på Blocket – två gånger

Malmö ​En Malmöbo har drabbats av bostadsskojare på nätet. Två gånger i sommar har hans lägenhet lagts ut på Blocket.  Intresserade som kontaktar annonsören uppmanas att betala in två månadshyror i deposition så ska nycklarna skickas.

​- Det känns inte bra, det gör det verkligen inte. Jag vet inte varför detta drabbar mig, ingen aning, suckar lägen-hetsinnehavaren som vill vara anonym.

Erbjundet är lockande: en fullt möblerad trea på 89 kvadratmeter på Regementsgatan i centrala Malmö för endast 5 500 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Valeriya var en av många intresserade som svarade på annonsen. Och fick svar från säljaren att han befann sig utomlands och därför inte kunde visa henne lägenheten men om hon betalade in två månadshyror via en internettjänst så skulle nycklarna skickas till henne. Hon fattade dock misstankar och googlade runt. Och hittade identiska svarsbrev som en annan bostadssökande lagt ut på sin blogg. Samma formuleringar på klumpig svenska och engelska men med lägenhetsadresser i Stockholm.

Hon var inte ensam om att bli misstänksam.

– Vi har haft uppemot 20 samtal. De flesta har väl anat att det inte stod rätt till och velat varna oss, säger lägen-hetsinnehavaren.

Annons
Läs ocksåStjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg"Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, reagerar kraftigt på att så många sajter stjäl Blocket-annonser och använder dem som lockbete för att tjäna pengar.

Han och hans fru var precis hemkomna från semestern när telefonen började ringa. Han är besviken på Blocket. Även för en månad sedan låg hans lägenhet ute i en bluffannons.

– Det jag reagerat på är Blockets sätt att sköta annonseringen. Det går inte att komma i kontakt med någon där direkt utan man kan bara mejla. Har de ingen skyldighet att sålla bort bedragare? Jag har polisanmält annonsen, säger han.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, beklagar det inträffade men menar att det svårt att förhindra oseriösa bostadsannonser.

Läs ocksåBedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonserBostadsbedragaren tar emot och räknar pengar han fått av en hyresgäst.

– Vi granskar alla annonser som läggs ut. Men ofta är det bara en adress. Det som sedan händer i en mejlkonversation med säljaren kan vi inte kontrollera.

Annons

För att komma till rätta med den här typen av bedrägerier arbetar Blocket istället med information till kunderna. På hemsidan avråder man från att betala in depositioner i förskott innan kontrakts har skrivits.

– Vi jobbar aktivt med den här formen av förskottsbedrägerier och det har gett resultat. Vi märker att problemet har minskat. Och vi har alltid uppgifter om annonsören, spår som vi kan ge vidare till polisen. Det går inte att betala för annonsen anonymt.

Fakta: Så hyr du säkert

Betala ingen deposition innan du sett lägenheten och skrivit kontrakt.
Kontrollera om hyran är skälig.
Kontrollera att bostaden verkligen disponeras av uthyraren och att tillstånd finns för uthyrning.
Om uthyraren befinner sig utomlands, avstå, eller kräv att någon släkting eller vän visar lägenheten.

Läs också Notorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen" Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.