Annons

Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden

Stockholm Hyrorna på Stockholms andrahandsmarknad skenar. På Airbnb hyrs ett hus ut för 60 000 kronor dygnet eller motsvarande drygt 1,4 miljoner kronor i månaden. Taylors Swifts spelningar i Stockholm har också drivit upp priserna på andrahandsmarknaden.
Stockholm Taylor Swift
Foto: Getty/TT
Taylor Swifts tre spelningar i Stockholm som en del av världsturnén ”The Eras Tour” drar upp priserna för uthyrning av bostäder.

När Hem & Hyra går igenom utbudet på uthyrningssajten Airbnb hittar vi flera hundra boenden i Stockholms län som går att hyra under en längre tid. Månadshyrorna är i flera fall ofattbart höga när vi söker på bostäder som går att hyra både dygnsvis och per månad.

Bland de högsta hyrorna har en villa med sex sovrum i Saltsjö-Boo. Den hyrs ut för motsvarande 1,4 miljoner kronor om den bokas hela juni månad. Dygnspriset är 60 000 kronor, men huset måste bokas minst tre nätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Beskrivs som lyxhotell

Villan beskrivs som ett lyxhotell med fantastisk utsikt och erbjuder service för företagsledare ”skräddarsytt för alla dina behov”. Det ingår en privatchaufför och tillgång till privatkock, visar omdömen.

Airbnbannonsd
En villa i Saltsjö-Boo hyrs ut för motsvarande drygt 1,4 miljoner kronor i månaden. En lägenhet på Södermalm hyrs ut för drygt 6 600 kronor natten eller drygt 178 000 kronor i månaden via Airbnb och marknadsförs som den perfekta tillflyktsorten för ”Swifties”.

Även en annan villa i Saltsjö-Boo med fyra sovrum hyrs ut för motsvarande drygt 800 000 kronor i månaden på Airbnb.

760 000 kronor i månaden

I Stockholms innerstad hyrs lägenheter också ut för en förmögenhet. En bostad på Strandvägen på 300 kvadrat med två sovrum går att hyra för motsvarande drygt 760 000 kronor i månaden på Airbnb. Priset per natt är 25 000 kronor, men lägenheten måste bokas minst en vecka.

Vid Mariatorget, hyrs en ”suite deluxe” med fyra sovrum ut för motsvarande drygt 600 000 kronor i månaden, eller 20 000 kronor per natt men måste minst bokas sju nätter.

En etta på Södermalm precis vid Bysistorget som marknadsförs som en ”unik studiolägenhet” hyrs ut för 96 000 kronor i månaden, eller 4 000 kronor per natt.

Annons

Swiftfeber drar upp priser

Taylor Swifts tre utsålda spelningar i Stockholm i maj som en del av världsturnén ”The Eras Tour” drar också upp priserna. De flesta besökare reser in till Stockholm och behöver boende.

Inte bara hotellen utan även privatpersoner ser möjligheter att få in många tusenlappar extra genom att hyra ut sina hem.

En lägenhet med ett sovrum på Södermalm hyrs ut för drygt 6 600 kronor natten eller drygt 178 000 kronor i månaden via Airbnb och marknadsförs som den perfekta tillflyktsorten för ”Swifties”. Då ingår två cavaflaskor i kylen.

50 procent dyrare

Även på Blocket hyrs bostäder ut dyrt några nätter i taget i samband med Taylor Swift-konserterna. En tvåa på 45 kvadratmeter på Kungsholmen hyrs ut för 5 000 kronor natten.

På Qasa, som är en förmedlingstjänst inom privat bostadsuthyrning, märks en Swift-effekt på hyresmarknaden. Enligt Isabelle Purits, kommunikationschef Qasa, finns det 35 procent fler tillgängliga bostäder i Stockholm den här helgen då Taylor Swift har sina konserter jämfört med helgen efter och det är 50 procent dyrare att bo per natt.

”Bara miljonärer har råd”

Mikael Areskog, chefsjurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, reagerar på de skyhöga hyrorna på andrahandsmarknaden och säger att han inte hört talas om liknande summor tidigare.

Annons
Mikael Areskog Hyresgästföreningen region Stockholm
Mikael Areskog, chefsjurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, reagerar på de skyhöga hyrorna på andrahandsmarknaden och säger att han inte hört talas om liknande summor tidigare.

– Man blir fartblind. Det är oskäliga belopp och visar på problemen med bostadsmarknaden. Bristen på bostäder driver upp priserna. Bara företag eller miljonärer har råd att hyra de här bostäderna, säger han.

Riskerar att bli uppsagd

Men att kräva överhyra kan leda till förlorat hyreskontrakt. Om tillstånd till uthyrningen saknas kan det dessutom vara ett brott som leder till böter. En hyresgäst får inte ta ut mer än den egna hyran. Om det är fullt möblerat är det bara tillåtet att ta ut max 10-15 procents påslag.

– Den som hyr ut så här riskerar att bli uppsagd och bli av med sitt kontrakt om det görs utan värdens vetskap. Hyresgästen kan också bli återbetalningsskyldig för överhyra. Även den som bor i lägenheten medan uthyrningen pågår kan förlora sin bostad om den här typen av uthyrning sker återkommande. Men är det en bostadsrätt kan det vara riskfritt då privatuthyrningslagen gäller i de fallen, säger Mikael Areskog.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om höga hyror under Eurovision i Malmö. Läs mer om det här.

Läs ocksåGalna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägningBild över Malmö och Loreen med vinnarpokalen samt en annons med ockerhyra under Eurovision.
Läs också Galna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott" Hyresgäst kan förlora kontrakt efter tillslag mot sexhandel – risk för nya fall under Eurovision Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.