HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Slopar årlig kö till studentbostäder

Skövde Studenterna tyckte att Skövdebostäders årliga studentbostadskö var stressande och orättvis. Nu införs löpande kö där de som söker bostad ska uppdatera sin plats en gång per år.
Foto: Stefan Svensson
Plutonen är ett av Skövdebostäders studentomården. Här kan man få en egen lägenhet eller ett korridorboende. Området ligger längs Norra Trängallén nära högskolan.

– Fast inom ett år brukar det som regel ordna sig med bostad. Sedan är det förstås inte säkert att man får exakt det boende man helst vill ha.

Det säger Elin Johnsson som jobbar med uthyrning av studentbostäder hos AB Skövdebostäder.

Läs ocksåTvärnit för förhandlingar om studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Precis som många andra studentorter tampas Skövde med en växande brist på bostäder. År 2015 hade högskolan 8 676 registrerade studenter. Men när höstterminerna drar igång är det många studenter som står utan tak över huvudet. För att lösa den akuta krisen har studentkåren, de senaste åren, ordnat provisoriska sovsalar där studenter får övernatta för 200 kronor per dygn. En lösning som uppmärksammats av flera medier

Skövdes kommunala bostadsbolag, AB Skövdebostäder, har cirka 800 studentlägenheter att erbjuda. De senaste åren har man haft en årlig kö som man kunnat ställa sig i den 15 april. Ett år senare ”nollas” kön, för att börja om på nytt. Nu ändras det systemet. 

Annons

– Studenter har upplevt det som stressande att man ska registrera sig vid en speciell tidpunkt. Har man inte uppkoppling som fungerar just då kan det ju vara frustrerande. Dessutom tycker en del att det är orättvist att man måste göra om den proceduren igen, om man redan står i kön, säger Elin Johnsson på AB Skövdebostäder. 

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Nu införs löpande kö där det enda so krävs är att de som söker bostad ska uppdatera sin intresseanmälan en gång per år. Nytt är även att man inte kan stå i kön innan man fyllt 18 år. Samt att den förtur, som studenter utan studentbostadskontrakt hos Skövdebostäder haft till bolagets studentettor, nu tas bort.

Hur länge brukar en student få köa hos er innan man får en lägenhet?

Annons

– Det beror på vilken typ av boende man vill ha. Men ungefär ett halvår tar det innan man blir erbjuden en bostad, säger Elin Johnsson.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Läs också Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.