Annons

Smedjebacken får statlig hjälp med nytt seniorboende

Smedjebacken Kommunala Bärkehus har sålt det tidigare demensboendet Solhöjden i Smedjebacken till Statens Bostadsomvandling för den symboliska summan av en krona. Fastigheten byggs nu om till ett seniorboende.
Foto: Statens Bostadsomvandling
Så här är det tänkt att det ska se ut när ombyggnationen är klar.

I september förra året flyttades demensverksamheten från Solhöjden till det nya vårdboende som Smedjebackens kommun har byggt. Därefter användes fastigheten för bland annat dagverksamhet och som boende för ensamkommande flyktingungdomar, innan den tömdes helt under våren.

I det läget pågick förhandlingar om att Statens Bostadsomvandling, SBO, skulle ta över fastigheten. SBO är ett statligt bolag som medverkar till att bostadsmarknaden kommer i balans på orter med en vikande befolkning. Det sker genom att SBO köper kommunala fastigheter för att sedan utveckla dem i samarbete med den aktuella kommunen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– I och med att det nya vårdboendet byggdes dök frågan upp vad vi skulle göra med Solhöjden. Vi tog då kontakt med Statens Bostadsomvandling och efter en lång process landade vi i en överlåtelse av fastigheten, berättar Cia Ferner Kny som är vd för det kommunala bostadsbolaget Bärkehus.

Köpekontraktet undertecknades av parterna den 2 maj. SBO bekostar ombyggnaden som beräknas vara klar i slutet av nästa sommar, alternativt tidig höst. Därefter kommer lägenheterna – 25 tvårummare och en övernattningslägenhet – att hyras ut till kommunen. Ett 25-årigt blockuthyrnings-avtal har tecknats mellan parterna, vilket betyder att Bärkehus kommer att hyra ut lägenheterna i sin tur samt sköta drift och underhåll.

Annons

En del av fastigheten kommer att rivas och det arbetet beräknas starta inom kort.

Läs ocksåDalabolag nekar kattägare lägenhet - juridiskt tveksamtBilden visar trähusen i kvarteret Hyttkammaren i Falun där det råder kattförbud. En hund med en okejstämpel i grönt och en katt som är överkryssad i rött har monterats in i fotot.

– Enkelt uttryckt är fastigheten byggd som en borg. Nu kommer den att öppnas upp och få formen av en hästsko, berättar Cia Ferner Kny.

Hon säger att intresset för lägenheterna är stort.

– Det är jättemånga som ringer och är intresserade, eftersom det här är ett mycket attraktivt läge. Seniorer vill bo centralt, fräscht och med en bra utemiljö.

Annons
Läs också1 200 hyresgäster får ny hyresvärd

Bärkehus har i uppdrag av ägaren, Smedjebackens kommun, att bidra till att flyttkedjor skapas.

– Och det har vi sett att våra tidigare nybyggnationer bidragit till. 40-talisterna har flyttat från sina villor vilket gör att barnfamiljer kan köpa dem, säger Cia Ferner Kny.

Fakta: Mer om Statens Bostadsomvandling

Statens Bostadsomvandling ska medverka till att bostadsmarknaden kommer i balans på orter med en vikande befolkning och svag bostadsmarknad.

Det innebär att det statliga bolaget köper kommunala eller kommunägda fastigheter och utvecklar dem tillsammans med kommunen. Fastigheterna ska i första hand omvandlas för att tillgodose ett långsiktigt och efterfrågat behov på orten.

Ofta rör det sig om olika former av boenden för äldre, men det kan också handla om andra behov. Insatserna planeras och genomförs tillsammans med den berörda kommunen.

Källa: sbo.se

Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.