Annons

Snickaren som snickrade för mycket åker ut

Nyheter Korttidskontrakt, störningar, svartuthyrning och stamrenovering. Värden tyckte sig ha många skäl att säga upp sin hyresgäst. Men det var hans snickerier som ledde till uppsägning.
Foto: Pixabay
Att sätta upp en ny vägg i hyresrätten kräver värdens godkännande.

Mannen flyttade in i lägenheten 2010 och fick ett korttidskontrakt eftersom huset skulle renoveras. Men åren gick och han fick bo kvar, först efter drygt fyra år kom en uppsägning. 

När uppsägningen prövades i hyresnämnden framförde hyresvärden en rad skäl: att det var ett korttidskontrakt, att han verkade hyra ut i andra hand utan lov, störningar, att hyresvärden inte fått tillträde till lägenheten, samt att hyresgästen hade lagt klickgolv och klinker på köksgolvet och satt upp en vägg i vardagsrummet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De flesta beskyllningarna var dock inte särskilt precisa. Hyresnämnden kom fram till att värden inte hade kunnat bevisa sådana felsteg att hyresgästen kunde sägas upp.

Annons

Men när ärendet prövades i Svea hovrätt blev det ett annat resultat och det var hyresgästens egna renoveringsarbeten som blev avgörande.

Som hyresgäst kan du måla, tapetsera, byta ut dörrar, kakla och lägga in heltäckningsmattor utan att be om lov. Men vill du exempelvis sätta upp en vägg eller lägga nytt golv måste hyresvärden godkänna det.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

I det här fallet hävdade hyresgästen, som är snickare, att han enkelt kunde ta bort mellanväggen och klickgolvet. Men det hjälpte inte, enligt hovrättens beslut. Eftersom han hade gjort sådana åtgärder som kräver värdens godkännande utan att först fråga om lov blir han nu tvungen att flytta.

Annons

Läs Hem & Hyras guide: Det här får du fixa hemma.

Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.