Annons

Snödjupet avgör när du får skottat

Västerbotten ​Bor du hos AB Bostaden skottas det vid tio centimeter fallen snö, hos Lyckselebostäder redan vid sex centimeter. Hem & Hyra har kollat snöröjningen hos tolv bostadsbolag i Norr- och Västerbotten och det ser ut som att Norrbottens värdar skottar oftare.

​En rundringning till några av de största bostadsbolagen i Norr- och Västerbotten visar att några snöröjer redan när det fallit fem centimeter snö, andra först när det fallit det dubbla. Hos AB Bostaden är det tio centimeter fallen snö som gäller enligt avtal, men när det ska skottas bedöms från snöfall till snöfall.

– Det är en bedömningsfråga. Är det ett pågående snöfall som håller i sig kanske vi börjar röja redan vid sex centimeter, säger Sverker Moritz, AB Bostaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolaget har, utöver entreprenören, även ett 25-tal fastighetsskötare som skottar framför portar och ingångar.

Annons
Två andra bolag i Västerbotten, Skebo i Skellefteå och Vilhelminabostäder, skottar inte heller förrän vid tio centimeter fallen snö. Att jämföra med sju centimeter som är den största mängd snö som får falla innan det skottas hos de norrbottensbolag vi kollat upp. Bodenbo verkar vara de som röjer mest. Här skottas det redan vid fem. 
 

Men när du får skottas avgörs även av i vilket bostadsområde du bor. I bolagens avtal finns det prioriterade områden, exempelvis vid äldreboenden och i centrum.

För hyresgästerna hos Fastighets AB Malmfälten gäller andra regler än hos de flesta bolag. Här får hyresgästerna skotta sina vid sina ingångar själva vare sig de har egen ingång eller bor i ett flerfamiljshus där man har varsin snöskottarvecka.

Läs ocksåHyresgäster insnöade i norra Sverige

– Varför vi har det här systemet vet jag egentligen inte, det har alltid varit så hos FAB och det fungerar faktiskt väldigt bra, säger Siv Aidanpää Edlert, vd för FAB.

Annons

Här i tabellen kan du se när det skottas hos de olika bolagen.

Då påbörjas snöskottningen
       
Bolag Fallen snö Bolag Fallen snö
AB Bostaden 10 cm (5 cm)* Lulebo 7 cm (4 cm)*
Skebo 10 cm (5 cm)* Lyckselebostäder 6 cm
Vilhemina Bostäd. 10 cm (5 cm)* Haparandabost. 6 cm
FAB Malmfälten 7 cm Topbostäder 6 cm
Arvidsjaurhem 7 cm Bodenbo 5 cm
Pitebo 7 cm Malåbostaden Ej angivet**
*En del bolag påbörjar snöröjningen tidigare vid blötsnö. Siffran inom parentes.
**Har inte angett några centimetrar i sitt avtal med entreprenören.

Fakta: Snöröjningsavtal


De flesta bostadsbolag har snöröjningsavtal med entreprenörer.
Avtalen kan löpa på olika tider, exempelvis på ett eller tre år.
Bostadsbolaget avgör när det snöat tillräckligt mycket för att kalla ut entreprenören
De flesta bolag har även vaktmästare som står för skottningen vid portar och ingångar.

Läs också Stort slit med snön Höjde hyran utan förvarning - hyresgästens protest hjälpte Värdens ansvar att sanda och skotta Nytt avtal efter dödsolycka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.