HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Spadtag för nybygge med högsta hyran

Linköping Det byggs mycket i Linköping för tillfället. På måndagen togs ännu ett första spadtag, denna gång i Övre Vasastaden.
Foto: Lasse Hejdenberg
Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S) och vd Fredrik Törnqvist drog i gång bygget.

Det var kommunägda Stångåstaden som drog i gång sitt bygge i det nya bostadsområdet som börjar växa fram. Kvarteret Alnens 145 nya lägenheter, ettor till femmor, ska stå klara våren 2017.

Som Hem & Hyra berättat tidigare är detta Stångåstadens största nybyggnadsavtal hittills. Satsningen beräknas kosta cirka 215 miljoner kronor.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

Bolaget fortsätter att ta till udda grepp vid sina spadtagsceremonier. Denna gång handlade det om att skriva ord förknippade med bygget med krita på svart tavla.

Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen och hamnar på 1 800 kronor per kvadratmeter och år, vilket innebär drygt 10 000 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Det är den högsta nivån hos Stångåstaden hittills.

– Det är högt, men det beror framför allt på att området ligger där det ligger och för att det är presumtionshyror på 2017 års nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Presumtionshyra betyder att nybyggda lägenheter undantas från bruksvärdessystemet och inte ska jämföras med andra hyror i samma ort under de första 15 åren. Detta infördes för att stimulera nybyggnation och innebär i praktiken ofta högre hyror för nybyggda lägenheter.

Läs också Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till" Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.