Annons

Spadtag för nybygge med högsta hyran

Linköping Det byggs mycket i Linköping för tillfället. På måndagen togs ännu ett första spadtag, denna gång i Övre Vasastaden.
Foto: Lasse Hejdenberg
Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S) och vd Fredrik Törnqvist drog i gång bygget.

Det var kommunägda Stångåstaden som drog i gång sitt bygge i det nya bostadsområdet som börjar växa fram. Kvarteret Alnens 145 nya lägenheter, ettor till femmor, ska stå klara våren 2017.

Som Hem & Hyra berättat tidigare är detta Stångåstadens största nybyggnadsavtal hittills. Satsningen beräknas kosta cirka 215 miljoner kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bolaget fortsätter att ta till udda grepp vid sina spadtagsceremonier. Denna gång handlade det om att skriva ord förknippade med bygget med krita på svart tavla.

Annons

Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen och hamnar på 1 800 kronor per kvadratmeter och år, vilket innebär drygt 10 000 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Det är den högsta nivån hos Stångåstaden hittills.

– Det är högt, men det beror framför allt på att området ligger där det ligger och för att det är presumtionshyror på 2017 års nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Presumtionshyra betyder att nybyggda lägenheter undantas från bruksvärdessystemet och inte ska jämföras med andra hyror i samma ort under de första 15 åren. Detta infördes för att stimulera nybyggnation och innebär i praktiken ofta högre hyror för nybyggda lägenheter.

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.