Spisen orsakar flest bränder i lägenhet
Katarina Miklos tittar på radhuslängan där hon bott i sex år. Huset är omgärdat av stängsel och byggställningar. Inte förrän till sommaren beräknar Gislavedshus att de elva lägenheterna ska vara inflyttningsklara igen.
– Det är lite blandade känslor att se på huset nu. Det är roligt att det byggs upp igen men det är tråkigt när jag tänker på branden, säger hon.
Det var en söndagskväll i början på september som Katarina hörde att det regnade ute. Trodde hon. Sedan förändrades ljudet och hon blev misstänksam.
– Då gick jag ut på balkongen och såg branden på en grannes balkong. Jag blev jätterädd. Jag tänkte att det är bäst att skynda sig ut och jag larmade, det var det flera som gjorde.
Ingen skadades fysiskt i branden och alla erbjöds ersättningslägenhet av Gislavedshus i väntan på att huset renoveras.
– Man tänker ibland att man ändå hade tur. Tänk om det hade hänt mitt i natten, säger Katarina och tillägger:
– Men vi har fortfarande inte fått veta vad som orsakade branden. Det vill man ju veta.
I villor är soteld den vanligaste brandorsaken, i flerbostadshus är det spisen. Men det är troligt att hyresgästerna i Gislaved inte får någon förklaring till branden.
Polisens tekniker kan se var branden startat men hur är en gåta.
– Vi kommer nog aldrig kunna säga hur det startade. Som det ser ut nu kommer vi inte så mycket längre med detta och det är sannolikt att ärendet läggs ned, säger Pia Paldanius, Värnamopolisen.
Vd understryker vikten av att ha hemförsäkring
Katarina Miklos hade hemförsäkring och får ersättning för omkostnader och bohag som förstördes vid branden. Men alla hennes grannar var inte försäkrade.
– Det är säkert besvärligt med pappersarbetet till försäkringsbolaget, och minnen kan man ju aldrig få tillbaka, men det är inget mot dem som inte hade hemförsäkring, säger Stanley Guldmyr, vd för Gislavedshus.
En person kunde flytta in hos en särbo och i annat fall har hyresgäster fått hjälp av kommunen. Men Stanley Guldmur tycker att kommunens ersättning var tämligen låg.
– Det är tufft att klara sig. Det blir det nödvändiga och jag tror att man måste köpa möbler på second-hand, säger han.
En person trodde sig sakna hemförsäkring.
– En av hyresgästerna var säker på att hon inte hade hemförsäkring men det visade sig att hon hade det via något fackförbund och det räddade hennes situation, berättar Stanley Guldmyr.
Källa: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Grafiken visar de vanligaste brandorsakerna i Jönköpings och Kronobergs län i flerbostadshus för de bränder som uppstod 2010. Spisen är vanligaste orsaken även i landet i övrigt för lägenheter.