Annons

Bråket om hotellägenheterna: Guldkalv för värdar eller företagshjälp?

Nyheter Ett sätt för förmögna fastighetsägare att tjäna pengar på bostadsbristen. Eller viktigt för dynamiken på arbetsmarknaden. Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har helt olika syn på företagslägenheter.
Foto: Fastighetsägarna/Kristina Sahlén
Oense. Medan Nathalie Brard på fastighetsägarna menar att företagslägenheter är viktiga för dynamiken på arbetsmarknaden, så menar Bengt Öhman på Hyresgästföreningen att det är ett sätt att sko sig på bostadsbristen.

Han drar en djup suck, sen argumenterar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i region Stockholm, länge om varför det är ett stort problem att hyresrätter hyrs ut till ­företag i stället för att gå till bostadskön.

– Fastighetsägarna skor sig på en bristsituation som de inte är intresserade av att komma till rätta med. Det är så girigt!

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förutom att hyresrätter försvinner från den ordinarie bostadsmarknaden framhåller Bengt Öhman att de som hyr, sitter väldigt osäkert. Vid blockuthyrning förhandlas i praktiken besittningsskyddet bort. Då kan hyresgästen snabbt hamna på gatan. Men om företagslägenheten är en hyresrätt går det att få tillbaka överhyra i efterhand. Bengt Öhman uppmanar dem som hyr dyrt att utnyttja den möjligheten, som inte alla vet om.

Han går så långt att han menar att laglig företagsuthyrning blivit ett sätt för oseriösa värdar att tjäna pengar i stället för att sälja olagliga svart­­kontrakt.

Annons

På Fastighetsägarna, som organiserar de privata värdarna, har man en helt annan syn på att hyra ut till företag.

Läs ocksåRenée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

– Detta svarar mot behovet av ­boende för kortare perioder, ­exempelvis till företags personal. Det är viktigt för dynamiken på ­arbetsmarknaden och därmed för oss alla att den möjligheten finns, ­skriver Nathalie Brard, chef för hyres­marknad på Fastighetsägarna, i mejl.

Varför tror ni att fastighets­ägare väljer att hyra ut till företag istället för privatpersoner?

Annons

– Därför att det finns en efterfrågan på den typen av boende.

Läs ocksåDe tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell
Läs också Vanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i vite Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten Adam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.