HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Spred skräck i trapphuset – nu mister hon bostaden

Göteborg En kvinna i Angered överföll sin livrädda granne flera gånger. Grannen upptäckte också skotthål i sitt köksfönster. Nu förlorar kvinnan sin lägenhet med omedelbar verkan, trots protester.

Det hela ska ha börjat med att kvinnans kamphund bet ihjäl en av grannens mindre hundar. Sedan följde flera år av trakasserier: knuffar i trapphuset, gliringar och spott.

I november förra året möttes kvinnan och grannen på nytt i trapphuset. Grannen var på väg hem till sin lägenhet i markplan med sina småhundar när kvinnan kom ut ur hissen med sina kamphundar och en man. Grannen bad dem ta en annan väg eftersom hundarna inte kom överens.

Läs ocksåHyresgäst i Växjö gav sig på sina grannar

Det hela ska ha slutat med att mannen blev som galen. Han slog ner grannen, började slå mot hennes huvud och sparka henne medan hon satt på huk. I hyresnämnden vittnade grannen om att hon blev förfärligt rädd och fruktade för sitt liv.

Kvinnan tog också ifrån grannen hennes mobil så att hon inte kunde larma. Senare tvingades grannen uppsöka akuten. Det hade även gått en flisa ur en tand. Händelsen polisanmäldes.

När två personer från Störningsjouren senare sökte upp den misshandlade grannen var hon blåslagen och svårt chockad. Hyresvärden valde att omedelbart säga upp kvinnan, som enligt lag även är ansvarig för sina besökare.

Läs ocksåPsykologen om grannbråk: "Undvik arga lappar"Porträtt på PTP-psykologen Benjamin Rask.

Ett par månader senare ska det ha hänt igen. Grannen tog hissen från parkeringsplanet, men såg kvinnan och hennes manlige vän stå utanför på hennes våning. Hon försökte trycka sig vidare, men till slut fick kvinnan ändå tag i henne. För hyresnämnden har grannen berättat hur hon blev sittande på huk i ett hörn i hissen, livrädd, medan kvinnan slog och slog.

Även denna gång lossnade en bit av en tand. Grannen fick hjälp att åka till akuten, men var oerhört skärrad. Några dagar senare fann hon skotthål i köksfönstret. Enligt grannen ska det också ha varit yxmärken i ytterdörren. Trots att hon fick byta lägenhet efter händelserna lider hon fortfarande av sömnproblem. Hon äter antidepressiva tabletter och är rädd för att vara ute.

Inför hyresnämnden vittnade Störningsjourens personal om upprepade samtal från andra rädda grannar som känt sig otrygga på grund av den hotfulla och våldsamma kvinnan.

Läs ocksåGrannbråk – en svår fråga för alla parterMontage

Hyresnämnden slog fast att det utan tvekan har förekommit störningar, trakasserier och hot. Den utsatta grannens berättelse styrks av polisrapporter, läkarjournaler och andra boende. Det hela anses så pass allvarligt att kvinnan måste flytta omgående.

Som medlem i Hyresgästföreningen fick kvinnan hjälp att överklaga hyresnämndens beslut. Hon nekar till det mesta som hon och hennes sällskap anklagas för. I överklagandet skriver hennes juridiska ombud att en omedelbar flytt skulle få ”förödande konsekvenser” för henne.

Men inte heller hovrätten vill låta kvinnan bo kvar, ens i väntan på slutligt beslut. Kvinnan avhystes i somras. Senare har hovrätten även tagit upp frågan om själva kontraktet. Men eftersom kvinnan redan har avhysts anser domstolen inte att hon längre kan göra anspråk på bostaden. Därmed är kontraktet förlorat.

Läs också Villaägares söner använde trean i city som partyvåning Dödshotade sommarjobbare i Kungsbacka – kan tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.