Annons

Städfirmans chef lät personalen bo svart i sin lägenhet

Göteborg Städpersonalen från Östeuropa fick betala överhyra för att få bo svart i lägenheten i Kortedala. Allt uppdagades vid en husrannsakan, sedan städfirmans ägare hamnat på polisens radar.
Foto: Pixabay

En oktobertisdag förra hösten knackar polisen på en lägenhetsdörr i Kortedala. Den öppnas av en kvinna från Östeuropa. Hon säger att hon bor i lägenheten tillsammans med en kollega från ett grannland.

Båda jobbar för en städfirma. Ägaren står på lägenhetskontraktet, och låter dem bo där svart. Nu är ägaren misstänkt för brott, och polisen gör en husrannsakan i lägenheten.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det visar sig att kvinnorna betalar vardera 3 000 kronor i månaden, trots att hyran egentligen är knappt 5 200 kronor. De jobbar några månader, återvänder till sina hemländer och kommer sedan tillbaka igen.

Pengarna betalas direkt till förstahandshyresgästen. Hon har i sin tur skött inbetalningarna till hyresvärden.

Polisen gör ytterligare en husrannsakan, i en lägenhet några kvarter bort. Där träffar de på kvinnan, som bekräftar att hon bor där med sin mamma och hyr ut sin egen lägenhet till personal i familjens städfirma.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

När hyresvärden får reda på tillslagen kräver de en förklaring av kvinnan. Hon uppger att hon är skriven hos sin mamma för att skydda sin post från ex-pojkvännen, som har haft nyckel till hennes lägenhet.

Han ska tidigare ha tagit både lån och beställt kontokort i hennes namn. Han ska också ha hyrt ett garage till hennes lägenhet som tilldrog sig polisens intresse.

Enligt kvinnan har den tidigare pojkvännen varit våldsam och misshandlat henne. Hon är rädd för att vara ensam och har tidigare polisanmält både misshandel och olaga hot.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Städerskorna har fått bo i hennes lägenhet, men de har enligt kvinnan inte behövt betala någon hyra. Hon förklarar också att hon inte längre är brottsmisstänkt.

Men det övertygar inte hyresvärden. I stället väljer värden att säga upp kontraktet, och uppmana kvinnan att lämna lägenheten där hon aldrig har varit folkbokförd.

Annons

Eftersom kvinnan protesterat mot uppsägningen har saken nyligen prövats i hyresnämnden.

Där får hyresvärden rätt. Hyresnämnden slår fast att lägenheten har hyrts ut svart, dessutom till överhyra, och att kvinnan har ordnat sitt boende på annat håll.

Hyresgästens utfästelser om att hon visst bor regelbundet i lägenheten, trots att hon fortfarande är folkbokförd hos sin mamma, bedöms inte som trovärdiga. Därför måste hon nu lämna ifrån sig nycklarna till lägenheten.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.