Annons

Stämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Bjuv Det är mögel i lägenheten och sonen har andningsproblem. Men värden menar att det är hyresgästens eget fel och att hon har stängt av värmen. Tingsrätten tycker dock inte att bevisen håller.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästen stämdes vid Helsingborgs tingsrätt. En fläkt i kvinnans badrum var en av sakerna som togs upp under förhandlingen.

När kvinnan upptäcker svartmögel i sin hyresrätt anmäler hon detta till hyresvärden. Men enligt värden är möglet hennes fel och hon stäms på 37 000 kronor för kostnader i samband med en skadeutredning och sanering.

Kvinnan motsätter sig kravet och det blir en förhandling i Helsingborgs tingsrätt som nu har kommit med sin dom. Tingsrätten går på kvinnans linje och menar att värden inte bevisat sina påståenden. Fastighetsägaren ska nu i stället betala 61 000 i rättegångskostnader.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Sonen har svårt med andningen

Hyresgästen upptäcker möglet i januari 2020. Senare kommer en undersökning av Anticimex att visa att det finns mögel i väggar, bakom tvättmaskinen och i sovrummet. Kvinnan, som hade Hyresgästföreningen som ombud, vittnade i rätten om att när värden inte tar tag i problemet flyr hon lägenheten eftersom sonen mår dåligt.

Under en period har han varit sjuk och ätit penicillin i omgångar. Han har svårt med andningen och en öroninfektion. När de lämnar lägenheten tillfrisknar sonen och blir ”som ett helt nytt barn”.

Annons

Hyresvärden beskriver att det fanns en eldriven luftvärmepump och el-element i lägenheten. Att pumpen är i gång och lägenheten är uppvärmd är så viktigt för ventilationen att det är inskrivet i hyresavtalet.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

Tio grader kallt

De menar att kvinnan måste ha stängt av värmesystemet. När en förvaltare besöker lägenheten i januari är det tio grader och när Anticimex är där i februari är temperaturen 12-13 grader vid väggar, tak och golv – då bodde kvinnan inte längre kvar. Även en badrumsfläkt var vid båda tillfällena avstängd vilken den inte får vara.

Kvinnan värjde sig mot påståendena. Hon har aldrig stängt av någon el eller värme och kan visa upp normala elräkningar. Det är också ologiskt att hon skulle ha låga temperaturer med ett litet barn. Till hennes fördel vittnade en vän som hade varit på besök – då hade det inte varit kallt.
Hyresgästen berättar att hyresvärden själv stängde av fläkten i badrummen vid ett besök efter hennes felanmälan. Först när hon vände sig till miljökontoret gjordes en utredning.

Annons

Därför frias hyresgästen

Tingsrätten konstaterar att det är hyresvärdens sak att bevisa hyresgästens skuld. Rätten anser det utrett att orsaken till möglet är att lägenheten inte var uppvärmd och ventilationen inte fungerade.

Tingsrättens resonemang är bland annat:

  • Det finns ingen anledning att betvivla de uppmätta temperaturerna men de gäller endast för tiden som de mättes. Hur varmt eller kallt det har varit andra tider är inte utrett.
  • Enligt hyresvärden har det inte tidigare varit några problem i lägenheten men de har inget underlag för i vilket skick lägenheten var när kvinnan flyttade in 2018.
  • Hyresgästen berättar att hon har hållit bostaden varm och att kyla inte var aktuellt med ett spädbarn. Hon får stöd av sitt vittne som har varit på besök och inte reagerat på att det skulle ha varit onormalt kallt.
    Vid en samlad bedömning menar tingsrätten att hyresvärden inte har bevisat att kvinnan ”brustit i sin vårdplikt”.

Läs också Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.