Annons

Stämmer hyresvärden för byggbuller

Malmö Lägenheterna i hyreshuset i Malmö totalrenoveras en efter en. En av grannarna har störts under flera år och nu har hon fått nog.
Foto: Kristina Wahlgren

Våren 2016 inleddes renoveringarna i hyreshuset i centrala Malmö. Då totalrenoverades en lägenhet mitt emot den hyresgäst som nu stämmer den privata fastighetsägaren i tingsrätten. Hyresgästen har påverkats så pass mycket av alla lägenhetsrenoveringar att hon ibland inte kunnat bo i sin lägenhet. Hon kräver 15 000 kronor i ersättning för de alla de störningar som hon fått uthärda sedan 2016. Det motsvarar en reducering av hyran med 20 procent under ett år.

Lägenheten mitt emot henne visade sig bara vara den första i en rad lägenheter som skulle totalrenoveras:

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
  1. Maj-juni 2016. Lägenheten mitt emot hyresgästen totalrenoveras.
  2. 2016. Ytterligare lägenhet, nu i trapphuset bredvid, renoveras i två månader.
  3. 2017. Ny totalrenovering i trapphuset intill. Tar också två månader.
  4. 2017. Lägenheten snett mitt emot hyresgästen renoveras i två månader.
  5. Hösten 2017. Lägenhet vägg i vägg med hyresgästens sovrum och vardagsrum renoveras.
  6. 2017-2018. Lägenhet vägg i vägg med vardagsrum och toalett renoveras.

Renoveringarna av lägenheterna har inte handlat om något normalt underhåll, menar hyresgästen, utan ombyggnationerna har varit omfattande och också lett till hyreshöjningar för de aktuella lägenheterna. Den privata hyresvärden är inte ensam om att genomföra den typen av renoveringar i Malmö. Läs mer om det här.

Störningarna har bestått av borrljud, skarpa ljud från så kallad bilning och dån när badkar slagits sönder för att transporteras ut. Det handlar om ständiga anspänningar från hyresgästens sida. Trots att hon anmält problemen till hyresvärden har hon inte fått något återkoppling.

Annons
Fakta: Har jag rätt till ersättning?
  • När det finns brister eller om lägenheten ska renoveras kan du ha rätt till lägre hyra för de dagar den inte kan användas som vanligt. Det görs oftast upp i diskussioner med hyresvärden.
  • Både Hyresgästföreningen och SABO, som organiserar de kommunala bostadsbolagen, har olika nyckeltals om de använder för att räkna ut hur stor hyresreducering du kan få beroende på omfattningen på störningarna.
  • Närmare 25 000 ärenden om ­olika ­typer av brister i boendet passerar ­årligen Hyresgästföreningens ­nationella rådgivning.
  • Läs mer om hur stor ersättning du kan ha rätt till: Så mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten
Läs också Hem & Hyra granskar: Dyrt när gammalt blir nytt Fler topprenoveringar oroar Hyresgästföreningen Allt har ett pris när hyresvärden renoverar Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Punktrenoveringar hos Robert Dickson upprör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.