Annons

Stämmer värden för överhyra

Sundsvall ​​Hyresgäster i Granlo, Sundsvall, krävde tillbaka pengar från värden för överhyra. Nu är tvisten delvis avgjord i Hyresnämnden.
En av hyresgästerna blev erbjuden 11 000 kronor av begärda 17 800. Andra hyresgästen, Daniel Hansson, fick däremot bara en bråkdel av det krävda beloppet och drar nu tvisten vidare till tingsrätten.
Hyresvärden Keyfish AB  ljög om hyran när de förhandlade med Hyresgästföreningen. De uppgav att hyran för Daniels etta på Huginvägen var 2 500 kronor, när den i själva verket var 1 893 kronor. I hyresförhandlingen godkändes en höjning med en femtiolapp, vilket då blev 2 550 kronor. Men den korrekta hyran efter höjningen borde egentligen ha varit 1 943 kronor.
– Vi har tusentals hyror att förhandla om och vi kan omöjligt kolla upp om grundhyresbeloppen stämmer. Vi får helt enkelt lita på vad hyresvärden uppger, säger Hyresgästföreningens chefsjurist för region Norrland, Niclas Häggkvist.
Daniel krävde att få tillbaka 14 668 kronor av värden, från och med maj 2008, men fick endast tillbaka 3 383 kronor (inklusive ränta) för de senaste fyra månaderna.
– Han är självklart inte nöjd och vill gå vidare med det här till tingsrätten. Juridiskt är det inte Hyresnämndens sak att avgöra om felaktiga uppgifter används i en förhandling, säger Niclas Häggkvist.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.