Annons

Stark opinion för folkomröstning på Ekerö

Ekerö Över 2 000 Ekeröbor vill folkomrösta om försäljningen av det kommunala bostadsbolaget. Det gör att fler än 10 procent av de röstberättigade nu skrivit på namninsamlingen, den gräns som föreslås göra folkomröstning obligatorisk. De borgerliga partierna är splittrade, folkpartiets två ledamöter i Ekerö bostäder har hoppat av. På tisdag avgörs frågan i fullmäktige.

– Det går väldigt bra, framförallt trodde väl inte politikerna att vi skulle nå det här målet. Det har gått så otroligt bra, säger Gullwie Berggren från Hyresgästföreningen på Ekerö.

Det är inte bara hyresgäster som skrivit på?

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Nej, mer än hälften är bostadsrättsinnehavare och villaägare, de har ju barn och undrar var de ska bo. De tycker också att det är helt bedrövligt.

Ekerö bostäder har 840 lägenheter och en bostadskö med 1 500 sökande. Beskedet att kommunen vill sälja bolaget kom hastigt och har väckt starka känslor på ön. Per Eskilsson är samordnare av namninsamlingen, moderat och före detta ordförande i Ekerö bostäder:

– Det finns en stark opinion, samtidigt som frågan är dåligt beredd inom de borgerliga partierna. Det är två frågor. Den ena handlar om demokratin, en så här stor affär måste debatteras. Den andra handlar om att Ekerö behöver hyresrätter, vi har i dagsläget ett underskott. När frågan om försäljning diskuterades för ett tiotal år sedan var alla överens om att frågan i så fall skulle diskuteras och helst ha ett val emellan. Det har man helt gått ifrån.

Läs ocksåLågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstadeValdeltagandet

I den pågående grundlagsutredningen föreslår alliansens partier med stöd av miljöpartiet att 10 procent ska vara gräns för att en folkomröstning ska genomföras. I dag gäller att om fem procent vill folkomrösta, måste kommunfullmäktige behandla frågan, men de kan besluta att inte genomföra den. Per Eskilsson utgår ifrån att de borgerliga partierna på Ekerö följer sina rikspolitikers inställning, men säker är han inte.

Annons

– Ledamöterna i fullmäktige är valda som personer och behöver inte rätta sig efter sina partier. Men det finns en diskussion, centern hade ett stormigt möte igår, folkpartiet är splittrat. Jag har varit ordförande i moderaterna och känner många medlemmar, väldigt många av dem har skrivit på. Partierna är helt i otakt med väljarna och invånarna. De kan inte annat än säga ja till en folkomröstning – annars är de ju körda i nästa val!

Inom folkpartiet finns alltså delade meningar. Partiets två ledamöter i Ekerö bostäders styrelse avgick i onsdags. Den förre ordinarie ledamoten Örjan Rosell har visserligen flyttat till Västerås, men har ändå synpunkter på försäljningen.

Läs ocksåHelsingborgs hyresgäster uppmanas rösta om ÖresundskraftÖresundskraft

– Jag har klart deklarerat att jag är emot försäljning. Vid folkpartiets möte blev resultatet 10-4 för folkomröstning, trots det tänker fullmäktigeledamöterna rösta nej. Det är kris inom folkpartiet, säger Örjan Rosell.

Brukar ledamöter gå emot medlemmarna i folkpartiet?

– Det är synnerligen ovanligt.

Örjan Rosell lämnar Ekerö bostäder efter 13 år. Hans ersättare Dan Melin avgår också, efter 9 år i bolaget.

Annons

– Det är inget märkvärdigt, jag är 68 år och har jobbat hårt för att få bolaget på fötter. Nu drog man undan benen i stället. Det har ingenting med partiet att göra, säger han och tillägger att han egentligen inte är emot försäljning, men att det i så fall ska förberedas.

På tisdag avgörs frågan om folkomröstning och försäljning i fullmäktige.

– Egentligen skulle det inte vara möjligt att säga nej. Men när man ser hur de agerar verkar allting möjligt, säger Gullwie Berggren.

Men ingen ska kunna ta beslut utan att veta vad Ekeröborna tycker. Klockan 16.30 på tisdag samlas nätverket och protesterar utanför kommunhuset. Och klockan fem börjar kommunfullmäktige.

Läs också Hyresgästföreningen: Nej till att sälja Öresundskraft Folkomröstning om Lidingöhem nedröstad Folkomröstning får vänta på utredning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.