Annons

Starka reaktioner efter granskning av barnvräkningar – ”svik inte barnen”

Stockholm Reportaget om Jennie och barnen som vräks av kommunen har väckt starka reaktioner hos läsarna. Samtidigt meddelar Svea hovrätt att familjen inte kommer få möjlighet att överklaga tingsrättens beslut.
Jennie och barnen vräks
Foto: Ida Karlsson
Efter år av våld fick Jennie och barnen till slut hjälp med bostad. Nu vräks familjen trots larm från läkare och psykologer. ”Fruktansvärt”, ”förfärligt”, ”otroligt att de mest utsatta inte får den hjälp de behöver” var några av kommentarerna på Facebook efter publiceringen.

Hem & Hyras reportage om att Jennie och hennes tre barn vräks trots larm från läkare och psykologer och trots Stockholms stads nollvision för barnvräkningar har fått många att reagera starkt. Efter publiceringen har flera upprörda läsare kontaktat både politiker och Farsta stadsdelsförvaltning för att vädja om att vräkningen ska stoppas.

Läsarnas dom är hård. ”Artiklarna om Jennie och barnen som vräks fick mitt blod att koka, som medmänniska till den vräkta barnfamiljen. I artikeln visas hur nonchalant och naket inhumant ansvariga på kommunen behandlar Jennie och hennes barn. Det är fruktansvärt sorgligt att man kan köra över barn så. Att de nonchalerar läkare och olika psykologers utlåtande.”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Det här om att barnkonventionen ska vara lag verkar bara vara tomma ord. Man blir upprörd över att vi har ett så omänskligt system.”

”Om alla skulle klara sig själva som kommunen hänvisar till i tingsrätten – det är en extremt driven individualism. Då kan man lika gärna montera ner välfärden.”

Läs ocksåNya siffror: allt fler barn vräks i Sverige - Skåne toppar statistiken

Samma läsare påpekar att familjen är brottsoffer. ”Det är något som gått väldigt fel här. När man utsatts för brott ska man hamna i goda händer, inte bli sparkad på när man redan ligger”.

Hon är skakad över kommunens kyliga bemötande och har vänt sig till enhetschefen vid Farsta stadsdelsförvaltning. ”Jag vädjade kort och lugnt till henne att ändra beslutet. En droppe i havet, sannolikt, men behövde göra något”.

Kommunen har svarat kort att de inte uttalar sig i enskilda ärenden.

Läs ocksåTrots corona – fler barnfamiljer vräks

Farsta stadsdelsförvaltning har inte heller hört av sig till familjen efter publiceringen.

En annan kvinna skriver ”jag förstår inte hur de inte bara kan låta Jennie och barnen bo kvar”.

”Staten ska skydda utsatta barn”

Många uttrycker att det är upprörande hur det ser ut i Sverige idag med skyddsnätet när man är som svagast. De vill visa sitt stöd för familjen. ”Viktigt att hjälpas åt när samhället agerar fel och barn utsätts”.

Annons

Reaktioner kommer också eftersom Jennie har utsatts för både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt våld. ”Samhället behöver göra mer för att skydda kvinnor,” säger en person.

Läsare har erbjudit hjälp med advokat. En insamling har startats på facebook för att hjälpa familjen betala av sina skulder och rättegångskostnader. En kvinna har erbjudit familjen boende ”har plats om läget är akut”.

”Välj inte att svika barnen”

En annan kvinna har kontaktat ett stort antal politiker om ärendet – både styrande i Stockholms stad och politiker på riksnivå. Hon menar att socialtjänstens uppgift är att skydda barnens hälsa och att allt annat är underordnat.

”Jag kan inte vara medborgare i en stad där barn behandlas så oerhört dåligt och inte agera. Jag hoppas att ni nu agerar. Både i Jennies fall för att stoppa vräkningen av hennes tre barn som lider av ohälsa, samt för att detta inte ska drabba ett enda barn till. Detta bör vara en fråga där det är mycket lätt att nå politisk konsensus. Stockholm har redan en nollvision om barnvräkningar.”

”Det finns alltid någon paragraf att hänvisa till för att motivera att man väljer att fatta beslut som gör barn illa – tyvärr. Barnkonventionen och andra lagar och regler som finns för att skydda barn måste omedelbart få större tyngd i beslut som gäller barn inom Stockholms stad, och i hela Sverige. Jag har betalat skatt i många år för att staden och staten ska skydda utsatta barn. Till er ansvariga tjänstemän och politiker: Välj inte att svika barnen. Vuxnas svek mot barn får tyvärr stora konsekvenser”.

hyreskontrakt
Socialtjänsten säger idag att Jennie och hennes barn inte tillhör målgruppen för att få hjälp med ett permanent boende. Men i ett mejl som de skickade 2015 står det precis tvärtom – att tanken med just en sådan lägenhet familjen fått hyra är att de ska kunna betala av hyresskulder, och att det sen är möjligt att omvandla kontraktet och ta över lägenheten om hyrorna betalats utan anmärkning.
”Fantastiskt att medmänniskor bryr sig”

Jennie säger att alla reaktioner betyder mycket för familjen.

– Det är fantastiskt att medmänniskor bryr sig. Det blir ett stöd för mig att andra tar sig tid att höra av sig.

Hon har följt kommentarerna om att folk är upprörda över hur det kan gå till så här.

– Jag är tacksam för alla som skrivit och ringt och som också kontaktat politiker och Farsta stadsdelsförvaltning.

Hennes dotter har startat en facebookinsamling efter att flera läsare hört av sig och ville skänka pengar.

Annons

– Många bäckar små. Jag är tacksam för det lilla. Att få lite hjälp med rättegångskostnaderna.

Hon hoppas också att uppmärksamheten kring familjens fall kan hjälpa någon annan i framtiden.

– Det är inte okej att man ska hamna i det här läget.

Får inte överklaga hovrättens beslut

Tingsrätten gjorde bedömningen att det var rätt att säga upp Jennie och barnen. Rätten gick på socialtjänstens beskrivning om att familjen inte tillhör målgruppen att få hjälp, trots alla utlåtanden från läkare och psykologer om att barnen inte klarar av en flytt. Tingsrättens dom överklagades men hovrätten beslutade nyligen att inte ge möjlighet till överklagan. Det innebär att tingsrättens dom står fast. Det är bara i knappt hälften av fallen hovrätten ger möjlighet att överklaga, förklarar Jennies ombud, juristen Göran Walldin, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Hovrättens besked blev en besvikelse för Jennie.

– Det känns fruktansvärt att man inte ger möjlighet till överklagan när man inte följer lagen som säger att man ska ta hänsyn till barns bästa, säger Jennie.

Hon hoppas kunna överklaga hovrättens beslut till Högsta domstolen. Innan den 9 december i år måste hennes överklagan ha lämnats in.

– Jag anser att mina barns rättigheter kränkts. Barnkonventionen ska gälla som alla andra lagar, säger hon.

Läs också När vräkningshot slutar med döden: Hem & Hyra granskar Annicas sista dygn Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.