Annons

Staten räddar rivningshotade hus

Dalarna Två hyreshus i Hedemora som hotats av rivning ska bli 55-plusboenden. Detta sedan Statens Bostadsomvandling AB köpt fastigheterna av Hedemorabostäder. Hyresgästerna erbjuds nya lägenheter och kompensation för flytten.
Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin är mycket nöjd med överenskommelsen med Hedemorabostäder. Hyresgästerna erbjuds nya lägenheter och får bland annat en månadshyra gratis.

Det handlar om två centralt belägna hyreshus på Landsgatan i Hedemora med 16 lägenheter, varav 14 är uthyrda. Husen som är byggda på 40-talet är i så dåligt skick att det inte lönar sig att rusta dem.

– Vi har funderat i flera omgångar på vad vi skulle göra med husen och den senaste planen var att riva dem, berättar Erik Kristiansson som är vd för kommunala bostadsbolaget Hedemorabostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu har man hittat en annan lösning. Statens Bostadsomvandling AB, SBO, kommer att köpa de två husen för den symboliska summan av en krona per hus. SBO medverkar till att bostadsmarknaden kommer i balans på orter med en vikande befolkning. Det sker genom att det statliga bolaget köper kommunala fastigheter för att sedan utveckla dem i samarbete med kommunerna.

I det här fallet kommer husen i Hedemora att omvandlas till ett 55-plusboende med tolv lägenheter. När renoveringen är klar – målsättningen är i slutet av 2020 – kommer Hedemorabostäder att hyra fastigheterna av SBO. Bostadsbolaget kommer sedan att förvalta husen och sköta uthyrningen av bostäderna.

Kostnaden för renoveringen tar SBO.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Husen är byggda på 40-talet vilket gör att vi inte har något bokfört värde kvar. Därför kommer vi inte att drabbas ekonomiskt. Det här är en vinstlott för Hedemora kommun samtidigt som det är roligt att kunna rädda kvar de här husen, säger Erik Kristiansson.

Annons

Hyresgästföreningen och Hedemorabostäder har tecknat en överenskommelse som innebär att hyresgästerna ska erbjudas likvärdiga ersättningslägenheter. Dessutom kommer de att få en månadshyra gratis plus att Hedemorabostäder under två år betalar mellanskillnaden mellan den gamla och nya hyran. Under det tredje året kommer hyran sedan att successivt anpassas till hyresnivån i det bostadsområde de kommer att flytta till.

– Hyrorna på Landsgatan är de lägsta vi har eftersom husen är så gamla, så hyresgästerna kommer att få högre hyror, förklarar Erik Kristiansson.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

De boende kommer även att erbjudas flytthjälp eller så får de ersättning om de flyttar själva. En person som bor i en trerummare får till exempel 11 000 kronor.

Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin är väldigt nöjd med överenskommelsen, som går klart längre än det skydd lagen ger.

– Den ger hyresgästerna en mycket tryggare ställning jämfört med de krav som ställs i lagen. Uppgörelsen har varit möjlig eftersom Hedemorabostäder är ett bostadsföretag med ett mycket gott renommé. Bolaget inser vikten av att ha med sig hyresgästerna i den här processen och man försöker mildra effekterna så gott det går när hyresgästerna nu tvingas på en flytt, säger Marcus Kjellin.

Annons

De boende informerades på ett möte i onsdags i förra veckan.

Vad var deras reaktion?

– Jag kan tänka mig att de behöver tid för att smälta det här, men jag uppfattade inte att det var någon större oro.

Om allt går som planerat ska husen vara tömda senast den 1 maj.

Fakta: Statens Bostadsomvandling AB

Statens Bostadsomvandling ska medverka till att bostadsmarknaden kommer i balans på orter med en vikande befolkning och svag bostadsmarknad.

Det innebär att det statliga bolaget köper kommunala eller kommunägda fastigheter och utvecklar dem tillsammans med kommunen. Fastigheterna ska i första hand omvandlas för att tillgodose ett långsiktigt och efterfrågat behov på orten. Ofta rör det sig om olika former av boenden för äldre men det kan också handla om andra behov. Insatserna planeras och genomförs tillsammans med den berörda kommunen.

Källa: sbo.se

Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.