Annons

Stekte potatis – krävs på en miljon i skadestånd

Nynäshamn En hyresgäst i Nynäshamn stekte potatis men blev trött och somnade. Nu krävs han på 1,1 miljoner kronor för den brandförstörda lägenheten.
Foto: Kristina Wahlgren/ Kenneth Samuelsson
Sjukpensionären Bengt Sennerstad fick en chock när han först krävdes på över en miljon kronor efter en brand i lägenheten.

Historien om Bengt Sennerstad i Stora Vika utanför Nynäshamn börjar med att han lagar en vanlig middag en januarikväll 2018.

– Jag skulle steka potatis i olja men blev väldigt trött och lade mig för att vila och råkade somnade. Efter att jag gjorde en stor magoperation kan jag bli väldigt trött och det var därför jag vilade, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han minns att han vaknade av att det rök och brann i lägenheten men han kunde inte öppna dörren. Sedan vaknade han upp på intensiven dagen efter.
– Jag mådde jättedåligt och hade lunginflammation flera månader efteråt. Men efter branden och sjukhusvistelsen fick jag en ny lägenhet av Nynäshamnsbostäder.

Händelsen ledde till att han stämdes vid Södertörns tingsrätt i slutet på juni, kammaråklagare Ida Arnell har väckt åtal för allmänfarlig vårdslöshet. Skälet är att hon bedömer att Bengt Sennerstad varit oaktsam när han lämnat spisplattan på och somnat och därmed orsakat en brand.
– Men vi har bedömt att det inte var med uppsåt, inget tyder på att han gjort det med vilje, säger hon.

I stämningsansökan kräver Nynäshamnsbostäder 227 500 kronor av Bengt Sennerstad, vilket utgör bostadsbolagets självrisk till försäkringsbolaget. Samtidigt yrkar Nynäshamnsbostäders försäkringsbolag skadestånd av Bengt Sennerstad på 888 474 kronor. Pengar som de betalat ut till Nynäshamnsbostäder för att göra i ordning lägenheten
Nu är det upp till hyresgästens försäkringsbolag att bedöma om de vill täcka kostnaderna.

Annons
Läs ocksåHyresgäst nära brinna inne – stäms för branden

– Jag har pratat med mitt försäkringsbolag, If, och de har sagt att de ska hjälpa mig så jag utgår från att min hemförsäkring täcker det här, säger Bengt Sennerstad.

Vad tänkte du när du läste om kravet på över en miljon kronor?
– Det är en osannolik summa. Jag är sjukpensionär och har inga pengar. Det är nog den dyraste potatisen jag varit med om, jag hade kunnat köpa en hel grillkiosk istället, säger han.

Vad tänker du att du kunde gjort annorlunda?
– Jag skulle givetvis inte ha lagat mat när jag var trött och inte lagt mig ner utan att ha stängt av plattan.

Läs ocksåJimmy sägs upp efter brand

Vad har du lärt dig av det här?
– Jag har fått en spisvakt installerad, använder aldrig mer olja när jag lagar mat och har blivit mycket mer vaksam. Jag dubbelkollar spis och har aldrig tända ljus.

Annons

Hans Ridderström, skadeinspektör på If vill inte gå händelser i förväg i det aktuella fallet.
– Generellt sett så får man ersättning från en hemförsäkring så länge som man inte med avsikt framkallat en skada . Att glömma en påslagen spisplatta är exempel på en skadehändelse som normalt ersätts. Däremot lämnas ingen ersättning om en person med vilje tänder eld på sin bostad.

Nynäshamnsbostäder vill inte svara på frågor kring branden och varför de kräver skadestånd av Bengt Sennerstad utan hänvisar till bolagets förvaltningschef som är på semester.

Läs också Hyresgäst frikänns efter lägenhetsbrand Hyresgäst sades upp efter brand - får bo kvar ”Hyresgäster ska inte kunna sägas upp efter brand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.