Annons

Stockholmshem vill riva skandalhus

Bromma Husen beskrevs som en ”tickande bomb” av tidningen Vår Bostad. Nu vill Stockholmshem riva hyreshusen som varit med på Svarta Listan och bygga nytt. Men beslutet innebär att Anton Forsberg måste flytta.
Foto: Kenneth Samuelsson
Anton Forsberg blir av med sin lägenhet när hans hus ska rivas.

Hyreshusen på Tegelbergsvägen14-18 och 20-24 i Mariehäll, Bromma, hamnade på Vår Bostads Svarta Lista vid tre tillfälle i början på 2000-talet. Husen med läckande gasspisar och livsfarliga elledningar beskrevs som tickande bomber av tidningen Vår Bostad. Efter flera turer i hyresnämnden och försök att tvångsförvalta husen så köptes de 2008 av Stockholmshem som sedan flera år har velat riva husen och bygga nytt.

En av de som bor i de rivningshotade lägenheterna är Anton Forsberg. Han har kontrakt fram till hösten 2018.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är tråkigt att behöva flytta så småningom, jag trivs jättebra här och jag får se var jag ska ta vägen sedan, säger han.

Han tror att tror att Stockholmshem skulle kunna renovera husen i stället för att riva dem om de ville.
– Sedan är det ju så att om Stockholmshem inte hade bestämt sig för att riva husen och hyra ut dem på korttidskontrakt så hade jag aldrig fått lägenheten från början, säger han.

Annons

Patrik Andersson, chef bygg och teknik på Stockholmshem, menar att husen på Tegelbergsvägen 14-24 i Bromma med 42 lägenheter måste rivas på grund av att de är i väldigt dåligt skick.
– Ska man renovera så måste man byta allt i husen och det går inte ihop ekonomiskt. Man kan säga att vi offrar de här 42 lägenheterna för att få 214 lägenheter, säger han.

Läs ocksåHyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation

Men om husen är så dåliga att de måste rivas råder delade meningar om. I stadsbyggnadskontorets startpromemoria för planläggningen av ärendet står.”Husen har enligt Stockholmshem ”stort eftersatt underhåll” men enligt stadsmuseet är husen i huvudsak välbevarade”.
– Jag tror stadsmuseet bara har tittat på utsidan av husen. Underhållet är eftersatt så alternativen står mellan att renovera dyrt eller riva och få fler lägenheter, säger han.

Historien med de 36 rivna lägenheterna som ska ersättas med 214 lägenheter tog en oväntad vändning när SISAB behövde mark för att bygga tillfälliga skolor. Nu är tanken att husen ska rivas och att SISAB därefter ska hyra marken i fem år. Först därefter, runt 2023 ska det byggas 214 lägenheter, varav 159 studentlägenheter.
– Bostäderna blir försenade men samtidigt behövs det fler skolor i området för att det ska kunna byggas flera bostäder. Så vi måste ta vårt ansvar och hyra ut marken för att på så sätt hjälpa till att få fram fler bostäder, säger han.

Annons

I början av 2018 väntas stadsbyggnadsnämnden klubba igenom detaljplanen som sedan följs av ansökan om rivningslov och bygglov för de tillfälliga skolpaviljongerna.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.
Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.