Annons

Stopp för kraftigt höjda hyror

Simrishamn Den nya hyresvärden ville höja hyrorna med upp till 25 procent. Nu har Svea hovrätt avgjort fallet. Hyresgästerna får förvisso högre hyror men höjningen är marginell jämfört med hyresvärdens krav.
Foto: Kristina Wahlgren

Den nya hyresvärden tog över hyreshuset på en mindre ort på Österlen för ett par år sedan. Uppenbarligen tyckte den nya värden att hyrorna för två av hyresgästerna var för låga för hon ville höja hyrorna med upp till 25 procent. För den ena hyresgästen skulle det innebära en höjning av kallhyran med över 1 000 kronor i månaden, från 4 223 kronor till 5 250 kronor medan den andre hyresgästen skulle få en något mindre höjning: från 3 845 kronor till 4 475 kronor. Det gillades inte av hyresgästerna och ärendet hamnade därför på hyresnämndens bord.

Hyresnämnden konstaterade i sitt beslut, och efter att ha genomfört en besiktning, på plats att det inte fanns skäl att höja hyrorna nämnvärt för någon av lägenheterna. Båda hade en standard från 1980-talet och hyresläget på orten låg dessutom inte högre. En skäligare höjning låg på närmare 100 kronor för den ena hyresgästen och något mindre för den andre, menade hyresnämnden.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden blev inte nöjd och överklagade till Svea hovrätt, som avslår överklagan. Hovrätten konstaterar att det inte finns skäl att frångå beslutet från hyresnämnden.

– Hyresvärdens yrkande var orimligt högt vilket också hyresnämnden menade. Nu fick hyresgästerna en höjning som är jämförbar med det generella påslaget i kommunen så jag är nöjd, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, som företrätt de båda hyresgästerna.

Annons
Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.