Annons

Stor fastighetsaffär i Skellefteå

Skellefteå Skebo bygger 200 lägenheter. Bolaget säljer samtidigt drygt 500 lägenheter och köper 70 lägenheter.
Foto: Skebo

Rörigt?

Tja, lite kanske. Men kortfattat är det precis så som skrivet ovan. Skebo vill utveckla stadsdelen Strömsör och bygger i samarbete med Riksbyggen 200 nya lägenheter. Riksbyggen kommer att bygga bostadsrätter på Strömsör.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det vi nu gemensamt planerar kommer att förädla Strömsör till en levande stadsdel med framför allt många nya lägenheter. Strömsör blir ett socialt hållbart område med blandade upplåtelseformer. Kontor i samma kvarter skänker dessutom liv åt kvarteret alla tider på dygnet, säger Jerker Eriksson, vd på Skebo i ett pressmeddelande.

En sådan satsning kostar så klart och för att skapa det ekonomiska utrymmet ska en rejäl fastighetsaffär genomföras. Riksbyggen köper 544 lägenheter av Skebo för 422 miljoner kronor. Skebo köper samtidigt Riksbyggens samtliga 70 lägenheter på Moröbacke för 70 miljoner kronor.

– Intresset för nyetableringar på bostadsmarknaden har stegrats i Skellefteå efter de senaste årens affärer. Det känns tryggt att sälja till en sådan långsiktig och väletablerad aktör som Riksbyggen, säger Jerker Eriksson.

Annons
Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Tillsammans kan vi bygga cirka 800 nya lägenheter, där vi står för hälften och där andra nya och långsiktiga aktörer står för den andra hälften.

Strömsör ligger alldeles intill Skellefteälven. I satsningen på området finns också ett parkeringshus med 500 platser och kontor med 250 arbetsplatser, som byggs av företaget Polaris.

– Skebo kommer även fortsättningsvis att vara marknadsledande på Skellefteås hyresmarknad. Det är viktigt att Skebo med sådana här goda exempel aktivt hjälper till att hitta andra aktörer som bidrar med nyproduktion i vår strävan mot 80 000 invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Genom försäljningarna som Skebo har gjort de senaste åren har det tillkommit flera nya fastighetsbolag i Skellefteå. Men nu är det slut på storaffärerna, konstaterar Skebos styrelseordförande Harriet Classon (S):

Annons

– Det är värt att poängtera att det från Skebos sida hädanefter inte är aktuellt med några ytterligare försäljningar av några större volymer av lägenheter.

Efter Riksbyggens officiella övertagande den 1 september 2016 kommer fastigheterna att förvaltas av Riksbyggen.

Fakta: Affären i Skellefteå

* 241 lägenheter på Klintfors.

* 204 lägenheter på Orkestervägen/Dirigentvägen i Sjungande Dalen.

* 99 lägenheter i Brännsvedjan i Kåge.

Läs också Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.