Annons

Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Skellefteå Skebo växlar upp sitt arbete i hållbarhetsfrågor. För att nå målet har en hållbarhetssamordnare anställts. Nästa år kan bolaget profilera sig när Sveriges allmännytta samlas för konferens i Skellefteå.
Foto: Patrick Degerman/Skebo
Lisa Nilsson är Skebos nya hållbarhetssamordnare.

Kommunala Skellefteåbostäder, Skebo, vill öka farten i sitt miljö- och hållbarhetsarbete. Därför har en hållbarhetssamordnare anställts. Hon heter Lisa Nilsson och har hunnit jobba några månader på tjänsten.
– Skebo har en jättestor roll att spela. Givet det antalet lägenheter och lokaler vi har, så har vi stora möjligheter att jobba med ekologisk hållbarhet och energianvändning. Men det finns även så många människor som berörs av att bo i lägenhet och allt vad det innebär, säger hon.
– Dels tycker jag att Skebo är en väldigt attraktiv arbetsgivare. Sen befinner vi oss på en intressant plats i den samhällsomvandling som sker i Skellefteå just nu.

Tjänsten som hållbarhetsamordnare hos Skebo innehåller arbetsuppgifter som ska hjälpa företaget framåt i miljö- och trygghetsarbetet, saker som kanske inte hyresgästerna ser direkt. Men hyresgästerna kommer att märka att Lisa Nilsson finns, det är hon säker på.
– Det kommer bli ett större och mer aktivt arbete med hållbarhetsfrågorna. Det görs redan mycket. Vi har boråd, trygghetsvandringar och väldigt närvarande bovärdar som möter hyresgästerna i sin vardag. Min uppgift är att samordna insatserna och effektivisera. Kanske hitta nya saker som inte redan görs idag, säger hon.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Till hösten kommer hela Skellefteå märka av, inte bara Skebos, miljöarbete. Då kommer cirka 400 deltagare från Sveriges allmännyttor till staden för den årliga konferens Klimat- och energikicken, och Skebo står som värd.
– Konferensen är en fantastisk arena för samverkan, som skapar goda förutsättningar för ett framgångsrikt erfarenhetsutbyte. Vi ser fram emot att få stå som värdar för konferensen. Vi är stolta över förtroendet och vår ambition är att täcka in både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, säger Skebos hållbarhetssamordnare Lisa Nilsson.
– Med den utveckling och expansion som Skellefteå är mitt uppe i så passar det utmärkt att mötas just här. Vi kommer kunna bidra med goda exempel och även ta del av andras erfarenheter och lärdomar från aktuella projekt.

Annons
Fakta: Klimat- och energikicken

Konferensen är en del i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser, med målet att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen samma år ska ha minskat med 30 procent jämfört med 2007. Tanken är att bostadsbolagen, genom att inspirera varandra, ska kunna göra omställningen snabbare tillsammans än var för sig.
Källa: Skebo

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.