HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor oro i skräckhuset efter misstänkt legionella

Sjöbo Huset saknar bygglov, kontrakten strider mot reglerna, nödutgången är försedd med hänglås – och för två veckor sedan dog en hyresgäst med legionellabakterier i kroppen. Nu slår hyresgäster larm om situationen hos privatvärden i södra Skåne.
Sophie Ferreiras lägenhet saknar bygglov. I köksfönstret finns ett hål stort nog att köra näven genom – och nu sprids oro för att legionella finns i huset.

När man ska beskriva bristerna i skötsel och hantering av det 22 lägenheter stora huset utanför Sjöbo i Skåne är det nästan svårt att veta var man ska börja. Lättast är nästan att berätta om husets historia.

Fram till för drygt 30 år sedan användes tomten som äldreboende. Sedan dess har ägarnas namn och ambitioner ändrats flera gånger. Så sent som 2015 köptes fastigheten av Sydbostäder i Malmö för att bli ett flerfamiljshus med hyresrätter.

Läs ocksåFör stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Det fanns bara ett problem: man hade inte något giltigt bygglov för lägenheter. Detaljplanen tillät bara allmän verksamhet.

Men uthyrningarna fortsatte, och i fjol köptes huset av den privata värden Kapten Antes bostäder.

Hem & Hyra kommer i kontakt med en av hyresgästerna genom ett nödrop på Facebook. Sophie Ferreira, 48, berättar att en äldre man i huset nyligen avled i sviterna av en tids sjukdom. I hans kropp hittades spår av det aggressiva bakteriesläktet legionella, som befaras ha koppling till husets vattenförsörjning.

Läs ocksåMalins fuktskador fixas inte: "Det känns fruktansvärt"Malin får inte hjälp med fuktproblemen

– Jag drar mig för att gå och duscha. Min ena granne vågar inte ens ge vatten till katten och jag kokar det innan jag ger till hundarna, säger Sophie Ferreira.

I Sophie Ferreiras kök finns ett hål där köksskåpet ska stå. I grannens lägenhet saknas ett överskåp och taket är täckt av fuktrosor.

Sjöbo kommun har nu påbörjat en utredning för att kontrollera om vattnet i huset har tillräckligt hög kvalitet och temperatur.

Men legionellamisstankarna är inte hyresgästernas enda problem. Redan i samband med att hon flyttade in i fjol anmärkte Sophie Ferreira på ett hål under diskbänken där ett köksskåp skulle stå. I sovrummet låg isoleringsskummet blottat runt fönstret och i köket hade fönstret ett hål stort nog att köra armen genom.

Läs ocksåAnna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

–  Det drar som bara den när jag står och lagar mat eller diskar, och i värsta fall kan man skära sig riktigt illa.

I badrummet finns bara ett tomt hål in i ventilationssystemet och kylskåpet har hon fått koppla till en förlängningsdosa för att inte strömmen ska gå. Inte heller de kalla elementen åtgärdas, trots löften.

Enligt Sophie Ferreira har den bristande standarden och utebliven hjälp lett till stora omkostnader. Hennes ena hund har bland annat fått andningssvårigheter, vilket inneburit dyra veterinärräkningar. Hon har därför avstått från att betala hyran i tre månader – trots att det innebär stor risk för att bli uppsagd.

Sophie Ferreiras köksfönster har ett stort hål och i sovrummet blev installationen av fönstret aldrig klar.

– Varför ska jag betala så mycket i hyra när ingenting funkar? De säger gång på gång att saker ska fixas men ingenting händer, säger Sophie Ferreira.

Och det är bara i hennes lägenhet. Grannar klagar över mögellukt och i trapphuset finns bruna fuktrosor i taket. I den gemensamma källaren hänger sladdar rakt ut ur hål i väggen, nödutgången är plomberad med ett hänglås och rörledningarna bär spår av hårt slitage.

– På nyårsafton fick vi ett stopp i rören som fyllde källaren med avloppsvatten. En man fick bajs i förrådet. Det här är verkligen huset som Gud glömde, säger Sophie Ferreira.

Hem & Hyra har även tagit del av de boendes hyreskontrakt. Trots alla brister betalar hyresgästerna normala hyror. Sophie Ferreiras tvårummare på cirka 39 kvadrat kostar närmare 5 000 kronor i månaden, inklusive el.

Kontraktet har också en märklig twist:  För sina två hundar betalar hon varje månad totalt 400 kronor extra i påslag, för eventuellt slitage. Ett arv från den tidigare värden, som den nye ägaren fortsatt med. Hyreskontrakten skrivs också utan så kallad besittningsrätt.

I hyreskontraktet, som har värdens namn och underskrift, tvingas Sophie Ferreira och de andra hyresgästerna avstå från besittningsrätt samt tvingas betala extra för husdjur. Det strider mot hyreslagen.

Sophie Ferreira vet att kontrakten inte är utformade på samma sätt som hos andra värdar. Men folk i huset känner inte att de har något annat val än att skriva på, säger hon.

– Många som bor här har betalningsanmärkningar eller andra problem som gör det svårt att få ett kontrakt någon annanstans. Det utnyttjar hyresvärden maximalt.

När Hem & Hyra berättar för Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp om hur Kapten Antes bostäder utformar sina hyreskontrakt blir han förbryllad. Visserligen är det möjligt att som hyresgäst avstå besittningsskyddet, men detta medgivande ska då upprättas i en separat handling som sedan godkänns av hyresnämnden. Det ska enligt Hem & Hyras uppgifter inte ha skett.

I källaren hänger sladdar ut ur väggen och rörledningarna är slitna. I fjol fylldes förråd av läckande avloppsvatten.

Den extra avgiften för husdjur är också ogiltig. I normala fall är det först när en skada som ej kan räknas som normalt slitage uppstått som hyresgästen kan hållas ersättningsskyldig.

– Det finns inget som förbjuder en hyresgäst att ha husdjur, och att en värd tar ut en avgift på förhand har jag aldrig ens hört talas om. Det låter ytterst hemsnickrat. Någon sådant hyrespåslag är inte tillåtet enligt hyreslagen, säger han.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Fakta: Värden: "Hyresgäster sprider ut rykten"

När Hem & Hyra når Ante Cavala, ägare för Kapten Antes bostäder, befinner han sig ombord ett fartyg på andra sidan Atlanten. Han har ägt fastigheten sedan i somras.

Hur kommer det sig att huset saknar bygglov?

– Den förre fastighetsägaren har förmodligen gjort en miss. Han ska ha fått godkännande av kommunen att starta ombyggnaden av fastigheten men har förmodligen glömt att skicka in ansökan om bygglov i efterhand.

Du är övertygad om att ni kommer att få ett giltigt bygglov, så att folk kan bo kvar? 

– Det hoppas jag. Den tidigare ägaren har skriftligen fått besked att han kunnat starta bygget.

Legionella har bekräftats hos en av dina hyresgäster, som avlidit. Hur hanterar ni det?

– Vi har tagit det säkra före det osäkra. Kommunen har kommit ut och tagit prover på vattnet och jag har beställt test från ett laboratorium. Vi har också ökat värmen på vattnet, så att vi tar död på eventuella rester av legionella.

Det finns en lång lista med brister i huset som inte åtgärdats under en längre tid. Varför då?

– Vi har två hyresgäster i huset som inte har betalat sin hyra, och där har vi påbörjat en vräkningsprocess. Tyvärr är det just de som beklagar sig. Några andra anmärkningar har jag inte fått.

– Sophie bad om att få byta lägenhet eftersom den hon bor i nu hade bättre kök. Jag berättade då att den var i bedrövligt skick och var i behov av omfattande renovering. Sophie bad om att få flytta in med detsamma och att vi kunde göra dom bytena medan hon bodde där. Min vice värd har vid flera tillfällen försökt att komma åt i lägenheten för att åtgärda vissa brister.

Det finns tydliga tecken på fuktskador i trapphuset och i minst en lägenhet. Har ni uppmärksammat detta?

– Jag har inte sett några bilder på fuktskador. Ingen har meddelat mig om det.

Varför hänger det ett lås på nödutgången i källaren?

– Jag måste kolla upp om vi pratar om samma sak. Det har varit ett utrymme där innan, som användes som in- och utgång av en hyresgäst. Jag ska prata med vicevärden, så att de går igenom alla nödutgångar.

Hyresgäster har berättat om särskilda klausuler i hyreskontraktet. Hur ser de ut?

– Den förre fastighetsägaren hade ett märkligt kontrakt med olika klausuler, så jag har gjort nya kontrakt. Jag har en mall från Fastighetsägarnas riksförbund som jag följer.

Så det finns inget avstående från besittningsskyddet inbakat i era kontrakt?

– Inte i de jag skrivit. För de hyresgäster som flyttat in sedan jag tog över.

Hur ser det ut med den extra avgift för husdjur som hyresgästerna betalar? 

– Det finns inte i mitt kontrakt heller. De som skrivit kontrakt med mig har kommit överens om en hyressättning, och jag tar ingenting extra betalt för husdjur.

Enligt ett anslag till hyresgästerna är avgiften för husdjur inbakad i hyran. Hur kan avgiften vara inbakad om den tagits bort?

– Det stämmer inte. Något sådant anslag har jag aldrig satt upp. Vi har inte haft något anslag om att man ska betala för husdjur, vi tog bort det från de gamla kontrakten.

Anslaget vi tagit del av har er logotyp och ditt namn.

– Jag vet inte var det kommer ifrån. Det enda jag satt upp är trivselregler. Jag har två hyresgäster kvar som det är svårt att bli av med, som spridit ut det ena eller andra ryktet. Det är möjligen så att de själva skrivit det.

Fakta: Detta är legionella

  • Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
  • Varje år rapporteras 50 till 80 fall av legionella i Sverige. Dödligheten ligger på mellan 5 och 20 procent.
  • Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen, vilket innebär att bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.
  • Bakterierna trivs i vatten som är 18 till 45 grader varmt. Därför måste varmvattnet i ledningarna vara upphettat till minst 50 grader.
    Källor: Smittskyddsinstitutet och Folkhälsomyndigheten
Läs också Halkade efter duschen och kraschade in i dörren – värden kräver 18 600 kronor Ren misär kostade göteborgaren kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.