HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stor satsning på solenergi

Linköping Stångåstaden storsatsar på solenergi, för miljöns skull och på sikt även för ekonomins. I höst installeras solceller i Lambohov och Ryd.

Senast år 2025 ska Stångåstaden, som är länets största hyresvärd, ha minskat sin användning av köpt energi med 25 procent. Som en del i detta satsar bolaget på att producera egen solenergi.

Under hösten installeras solceller på tre hus i som rymmer studentlägenheter samt kontor för Stångåstaden och dotterbolaget Studentbostäder i Ryd. I Lambohov är det två punkthus på Plöjaregatan 102 och 104 som får solceller.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

– Där sitter det gamla vattensolfångare som inte har använts på många år och som nu plockas bort, säger Peter Alfredsson, energichef hos Stångåstaden.

Tekniska problem ska vara orsaken till att de togs ur bruk. De nya solcellerna ska inte ge varmvatten, utan el.

Annons

Ibland riktas kritik mot solenergi på grund av höga investeringskostnader. Stångåstadens satsning går på cirka åtta miljoner kronor. Omkring 1,5 miljoner täcks av statsbidrag.

Läs ocksåDvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

– Om det är dyrt eller inte beror på vad man jämför med. Återbetalningstiden är åtta till tio år och det tycker vi är vettigt.

Som jämförelse tar det omkring 20 år innan fönsterbyte lett till så stor energibesparing att investeringen lönat sig.

Senast vid årsskiftet ska solcellerna vara i drift.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.

– Det är ett krav för att bidraget ska betalas ut, säger Peter Alfredsson.

Stångåstaden har en anläggning som redan är i drift, i kvarteret Vingården i Södra Ekkällan. Området är ännu inte färdigbyggt men solcellerna som installerades tidigare i år förser arbetsplatsen med miljövänlig el.

Läs också Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.