HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora skillnader i kostnader för p-platser

Södermanland I centrala Uppsala kostar det uppåt 1 900 kronor att ställa bilen i garage. För samma pengar går det att få sju garageplatser i Viksäng utanför Västerås.

Hem & Hyra har tittat närmare på kostnaderna som hyresgästerna har för att ställa ifrån sig bilen i de större städerna i Mälardalen och Gävle-Dala. Granskningen visar att det är mycket stora prisvariationer. Dels mellan de olika städerna, dels inom städerna beroende på om garagen och p-platserna ligger centralt eller i ett ytterområde. 

– Det är i första hand marknaden som styr, konstaterar Mårten Thorstensson, Uppsalahems vice vd och förvaltningschef.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

– Tar vi ut för höga priser, då hittar hyresgästerna andra lösningar på parkeringsfrågan. Jag tycker att vi har bra koll på vad vi gör utan att bidra till en stegrande prisutveckling. Av tradition har Hyresgästföreningen fortfarande kvar förhandlingsordningen för fordonsplatser hos många allmännyttiga bostadsföretag. Men i praktiken är det ändå tillgång och efterfrågan som styr hos både privata och kommunala värdar.

– Generellt kan man säga att det råder fri prissättning, säger Mårten Gulin, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

– Vårt fokus ligger på att folk ska ha bra bostäder för schysta priser, inte vad det kostar att parkera bilen.

Läs ocksåVirginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

Dyraste bilplatserna i de städer vi tittat på finns i Fålhagen i centrala Uppsala. Där kan en hyresgäst få betala 1 900 kronor för en garageplats. För samma pengar går det att hyra sex platser i Stenhagen några kilometer bort.

I Västerås kostar en garageplats i centrum 916 kronor för den som är hyresgäst hos kommunala Mimer. Men i ytterområdet Viksäng kan samma hyresvärds kunder komma undan med bara 269 kronor. Hyresgästföreningens Mårten Gulin är fundersam över exemplet Fålhagen.

 – När det börjar närma sig 2 000 kronor bara för att parkera, då skulle åtminstone jag börja fundera om jag verkligen har råd att åka bil, säger han.

Läs ocksåLenas och Susannes grönskande oaser blev till sten – Uppsalahem vill ha enhetliga uteplatser

Något råd till hyresgäster som tycker att det börjar bli för dyrt att parkera bilen?

– Man ska åtminstone vara noga med att fel och brister rättas till. Det är som vilket annat hyreskontrakt som helst. Det finns ingen anledning att acceptera exempelvis att dörrar inte går att låsa eller att marken är ojämn.

När det gäller p-platser är spännvidden i städerna vi tittat på 90-788 kronor. Priserna är dock inte helt jämförbara eftersom värdarna erbjuder olika alternativa med eller utan el. Fasta platser saknar Victoria Parks hyresgäster i Eskilstuna. De kan i stället få köpa sig en ”boendebiljett” för 130 kronor och ställa sig där det för tillfället finns en ledig plats.

Fakta: Så mycket kostar det att parkera

Avgift/månad Hyresvärd Adress
90 kr Bostjärnan, Västerås Alla utan eluttag
100 kr Ikano, Västerås Råby m fl
110 kr Uppsalahem Bälinge
128 kr Mimer, Västerås Gryta/Malmaberg
130 kr Victoria Park, Eskilstuna Boendebiljett
140 kr Eskilstuna Kommunfast. Alla utan eluttag
160 kr Lundbergs, Eskilstuna Snopptorp utan el
175 kr Graflunds, Uppsala Valsätra
220 kr Bostjärnan, Västerås Alla med el
225 kr Eskilstuna Kommunfast. Alla med el
270 kr Stena, Uppsala Kvarngärdet, ”flytande platser”
275 kr Ikano, Västerås Centrum
325 kr Lundbergs, Eskilstuna Söder med el
468 kr Stena, Uppsala Klockarängen med el
571 kr Mimer, Västerås Centrum med el
788 kr Uppsalahem Luthagen med el
Läs också 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.