Annons

Stora vinster för privata värdar

Gävle ​Svedinger fastigheter i Gävle gör en vinst på 14 386 kronor per lägenhet och år. Därmed toppar de listan över privata värdars vinster, enligt en undersökning som Hyresgästföreningen har låtit göra.

​Undersökningen har genomförts av två oberoende fastighetsekonomer på uppdrag av Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros-Gävle. De har undersökt lönsamheten hos 20 privata värdar i länen Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro.

Annons
Totalt sett gör de privata värdarna i Mellansverige en vinst på 5895 kronor per lägenhet och år.
 
Men bor du hos Svedinger i Gävle, LE Lundberg i Uppsala eller Bostjärnan i Västerås så har du en av tre hyresvärdar i Aros-Gävle som tjänar mest pengar på ditt boende.
– Redan med dagens hyressystem går alltså fastighetsägarna med rejäla vinster, säger Georg Hardt på Hyresgästföreningen.
Svedinger tjänar alltså 14 386 kronor per lägenhet och år, LE Lundberg tjänar 12 870 kronor per lägenhet och år och Bostjärnan tjänar 8 495 kronor per lägenhet och år.
Men två fastighetsägare i undersökningen går faktiskt back på sin uthyrning. Systrarna Hermansson i Örebro förlorar 217 kronor per lägenhet och år. Dalecarlia i Dalarna förlorar 3 001 kronor per lägenhet och år.
– Rapporten visar att hyresvärdarna borde kunna hålla igen på hyreskraven och satsa mer på underhåll och förvaltning. Rapporten är ännu ett gott argument mot hyresvärdarnas krav på lagstiftning om marknadshyror, säger Georg Hardt.
Joakim Svedinger, vd i Svedinger Fastigheter, tycker inte att Hyresgästföreningens undersökning håller måttet.
– Jag tycker den är dålig. Man får ju ingen rättvisande bild om man slår ut vinsten på enbart antalet lägenheter, om det finns annan verksamhet i företaget. En tredjedel av vårt fastighetsbestånd består ju av kontors-, industri- och lagerlokaler.
Undersökningen bygger på 2007 års resultat – 3,4 miljoner kronor efter skatt i Svedingers fall.
– Under 2008 gjorde vi en betydligt lägre vinst, eftersom vi gjorde mycket reparationer och underhållsarbete då.
Enligt Hyresgästföreningen toppade Svedinger Fastigheter listan både 2006 och 2007.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Ny mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö Helsingborgshems vinst högre än väntat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.