Annons

Störande granne ledde till massflytt – hyresvärden fick benknotor i postfacket

Örebro En efter en flyttade grannarna från mannen i 50-årsåldern på grund av hans oljud. År efter år har Örebrobostäder försökt att få mannen vräkt. När de väl lyckades, fick Öbos bovärdar ta emot en misstänkt samling benknotor i brevinkastet.
Foto: Anna Rytterbrant & Privat.
En man störde så mycket att sex grannar valde att flytta. När han vräktes misstänker Öbo att han la benknotor i deras postfack.

Under nästan tio års tid har Öbo försökt både hjälpa och sedan, vid två tillfällen, säga upp mannen, men utan att lyckas.

I stället har störningarna fortsatt. I flera år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen känner sig själv störd av sina grannar. För att få hjälp har han ringt störningsjouren, personal på Öbo samt återkommande bankat i taket för att uppmärksamma grannar på att han störs.

Den aktuella bostaden sticker ut bland Örebrobostäders över 22 000 lägenheter.

– Vi har ingen annan adress i hela beståndet med så många utryckningar. Det har varit extremt, säger Peter Cronarp som är samordnare över bokonsulenterna på Öbo.

Läs ocksåMamman flyttade ner i källaren - personer med psykisk ohälsa särskilt utsatta vid vräkning

Runt årsskiftet 2019-2020 ringde mannen störningsjouren 19 gånger. Men de enda störningar jouren kunde konstatera, var ljud från mannens egen lägenhet då han bankat och slagit i sitt tak.

En liten märklig detalj som nämns i handlingarna är att Öbo misstänker att mannen gång på gång ställt upp porten med hjälp av benknotor. Enligt mannen ska det inte hänt igen efter att han fick en varning om att inte göra så.

Under åren har Öbo försökt få både mannen och grannarna nöjda. De har ljudisolerat golvet i lägenheten ovanför och även erbjudit annan ljudisolering – som mannen avböjt.

Annons
Läs ocksåSkriker av ångest och hotar grannar – så kan de sjuka få hjälp

De har erbjudit mannen andra mindre lyhörda lägenheter, men inte heller det har mannen sagt ja till.

Mannen anser att Örebrobostäder medvetet placerar unga i lägenheten ovanför.
– Han upplever att Öbo under flera år trakasserat honom. Det hör till sakens natur att yngre människor flyttar ofta, för oväsen och festar, skriver mannens ombud till hyresnämnden.

Peter Cronarp, Öbo.

– Sanningen är den att vi försökt placera hyresgäster där som vi tror är tysta. Vi har fått handplocka och informera de som flyttar in om situationen för att de ska känna till att det är en väldigt ljudkänslig person de bor granne med. Vi har placerat äldre, kvinnor och unga där. Men inget har hjälpt, säger Peter Cronarp.

Enligt Öbo har sex av nio hyresgäster som bott i lägenheten ovanför flyttat på grund av att mannens störningar. En sjunde och nuvarande hyresgäst vittnar i hyresnämnden om att även han störs av bankandet som kan komma när som helst på dygnets alla timmar.

Öbo har vid två tidigare tillfällen, 2012 och 2015, vänt sig till hyresnämnden för att få mannen vräkt. Under hösten och våren var det dags igen. Mannen sades upp för tredje gången och ärendet hamnade i hyresnämnden och gick sedan vidare till hovrätten.

Både hyresrätten och hovrätten kom fram till att Öbo hade rätt att vräka mannen.

Den här gången hade mannen dessutom uppträtt hotfullt mot Örebrobostäders personal. Han ska enligt handlingar i hyresnämnden ringt och sagt att han ”ska slå huvudet” av en namngiven bovärd.

En tidigare granne vittnade för domstolarna att han kunde vakna på natten av att mannen bankade. Vittnet bodde bara i lägenheten i ett halvår, innan han gav upp och flyttade på grund av störningarna.

Även rapporter från störningsjourens väktare vägs in i beslutet. Störningsjouren har inte en enda gång kunnat notera att grannar stört, men i stället hört hur mannen själv bankat och slagit i sin lägenhet. Liksom noterat hur porten gång på gång ställts upp med benknotor som dörrstopp.

Annons

Så när Öbo en tredje gång på knappa tio år sade upp mannen – blev det också den sista uppsägningen.

Både hyresnämnd och hovrätt beslutade att mannen måste flytta.

– Jag tror att det beror på att de ser att vi verkligen försökt allt. Vi har lagt ner både pengar, tid och kraft på det här ärendet. När de ser att inget hjälper men att störningarna fortsatt, valde de att besluta enligt vår linje, säger Peter Cronarp.

När Peter Cronarp får läsa igenom sina citat före publicering, återkommer han med en bild på en samling benknotor som låg i bovärdskontorets brevinkast i måndags morse med texten ”Mat åt svin på Öbo” och ”Svin kan alldrig bli människor”.

Benknotorna liknar enligt Öbo dem som använts som dörrstopp på den aktuella adressen.

Nu kommer Öbo göra en incidentrapport och eventuellt en polisanmälan.

Öbo fick ta emot en samling benknotor och en lapp där det förutom namn på bovärdar står ”Mat åt svin på Öbo” samt ”Svin kan alldrig bli människor”.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.