Annons

Störningsjouren ska jaga svartuthyrare

Göteborg Problemen med olovlig andrahandsuthyrning växer i Göteborg. För Bostadsbolaget tar kontrollen så mycket tid att man nu låter Störningsjouren ta över verksamheten.
Foto: Gustaf Görfelt
Annika Öby är verksamhetschef på kommunala Störningsjouren. ”Rätt person ska stå på kontraktet. Som boende har man rätt att veta vem som är ens granne” säger hon.

– Vi måste ha på fötterna i sådana här ärenden och det tar jättemycket tid att utreda dem på ett korrekt sätt. Vi känner att vi inte hinner själva, säger Elisabet Sandberg, chef för kundservice och uthyrning på Bostadsbolaget.

Enligt henne finns det ett direkt samband mellan den svarta andrahandsuthyrningen och bristen på bostäder i storstadsregionerna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Olovlig uthyrning ökar i samma takt som bostadsbristen, fanns det inte bostadsbrist skulle inte det här problemet finnas, säger hon.

I vissa fall är det rent kriminell aktivitet som ligger bakom, men minst lika vanligt är att hyresgäster helt enkelt inte vågar släppa sitt kontrakt även om de flyttar för att till exempel bli sambo.

– Det blir en inlåsningseffekt. Vi får inte loss lägenheten så att vi kan hyra ut den som vi ska, säger Elisabet Sandberg.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren, ger en liknande bild. Ofta är det inte för att tjäna pengar som människor hyr ut olovligt.

– Det kan vara för att vara sjysst mot en kompis, eller så är man 22 år och vet inte att man måste folkbokföra sig på sin nya adress när man flyttar. Vissa har bara haft otur när de tänkte och glömt att anmäla en andrahandsuthyrning som bolaget kanske skulle godkänt. Då får vi försöka rätta till det i efterhand, säger Annika Öby.

Annons

Ofta finns det dock inte skäl till lovlig uthyrning. Om inte förstahandshyresgästen säger upp sig själv från kontraktet då så blir han eller hon uppsagd.

Läs ocksåRokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrningÖrebrobostäders logga, ett rivet hyresavtal och en röd rokokosoffa.

– Avflyttar de inte då driver vi fallet till hyresnämnden. Förstahandhyresgästen får avflyttningstid, men andrahandshyresgästen kan vi tyvärr inte lova något alls, eftersom vi inte har något kontrakt med dem, säger Annika Öby.

En person som arbetar med kontrollen anställdes redan den 1 november. Nu vid årsskiftet tillkommer ytterligare en anställd. Enligt Annika Öby kommer de dock inte att ägna sig åt fältspaning i någon högre grad.

– Nej, vi arbetar huvudsakligen med datorer. Det finns gott om information i offentliga register som man kan använda, till exempel hos Skatteverket. Men jag tänker inte lämna ut någon manual om hur vi gör.

Tipsen slussas vidare från Bostadsbloaget och har strömmat in från första början.

– Redan första veckorna var det flera som valde att säga upp sina kontrakt sedan vi kontaktat dem. Det är blandat varifrån tipsen kommer, men bland annat från grannar. Man kan förstå att människor blir oroliga när det håller på och flyttar in och ut okända människor i lägenheten intill, säger Annika Öby.

Än så länge sköter de tre andra kommunala bostadsbolagen sin kontraktskontroll själva. Men Elisabet Sandberg på Bostadsbolaget skulle inte bli förvånad om fler väljer att lägga ut verksamheten på Störningsjouren.

Annons

– Vi har haft en träff med övriga inom Framtiden-koncernen där Störningsjouren presenterade sitt arbete. Det kan säkert ha väckt intresse.

LÄS MER:

GP: Svarta kontrakt: desperata människor utnyttjas

Fakta: Störningsjouren

Störningsjouren i Göteborg är ett kommunalt bolag som ingår i Framtiden-koncernen.

Huvudsaklig verksamhet består i att rycka ut till bostadshus där boende upplever att de blir störda av sina grannar. Både för att verifiera störningen och för att försöka få den störande personen att sluta. Vid behov kontaktas polis och/eller socialtjänst.

Dagen efter rapporterar Störningsjouren det inträffade till hyresvärden.

Störningsjouren arbetar både för de kommunala bolagen och ett flertal privata bolag och bostadsrättsföreningar.

Fakta: Svartuthyrning

För att få hyra ut i andra hand krävs värdens godkännande.

Studier, provboende eller tillfälligt arbete på annan ort är godtagbara skäl för andrahandsuthyrning.

Att hyra ut svart, i andra hand utan godkännande, är skäl nog för att hyresvärden ska kunna säga upp dig.

Hur omfattande svartuthyrningen är i Sverige är svårt att veta, men i en undersökning som Boverket gjorde 2013 uppskattade flera av de största bostadsbolagen i Stockholm att minst 10 procent av deras lägenheter hyrdes ut olovligt i andra hand.

Läs också Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Säger hon bor med exmaken och hans nya fru – får behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.