Annons

Storsatsning på ny lekplats

Vadstena Hyresgästernas arbete för en bättre lekplats i bostadsområdet Hertigen har gett resultat. Hyresvärden Vadstena fastighets AB storsatsar nu på en helt ny och modern lekplats.
Foto: Jenny Knutsson
Efter hyresgästernas påtryckningar rustas nu lekplatsen på Hertigen upp för nästan en halv miljon kronor.

Hyresgäster på Hertigen har stött på under en längre tid för en upprustning av lekplatsen. Från barnens håll har det funnits önskemål om fler lekredskap.

Hösten 2014 drev Hyresgästföreningen och hyresvärden VFAB ett gemensamt boinflytandeprojekt där lekplatsens framtid var en av de frågor det jobbades med. Bland annat bjöds hyresgäster in till ett möte där barnen i området fick rita hur de ville att det skulle se ut. Detta redovisades för värden. Men sedan hände inte mycket. Förrän nu.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Lagom till semesterperioden satte arbetet med lekplatsen i gång. De gamla redskapen togs bort för att ersättas med nya. Två olika klätterställningar, varav en med rutschkana samt en sandlåda har köpts in. Det blir också en ny gungställning med flera olika gungor, bland annat en så kallad kompisgunga vilket flera av barnen uttryckligen önskat. I stället för sand som underlag blir det mjuka plattor.

– Jag har visat upp hur vi tänkt oss för Hyresgästföreningen och fått okej, säger Leif Samuelsson, fastighetsansvarig på VFAB.

Däremot har inte hyresgästernas önskemål om ett staket runt lekplatsen vunnit gehör. Önskemålet grundade sig i att det förekom en del biltrafik inne på gården och man var orolig för att barn skulle springa ut framför fordon och skadas.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Men enligt Leif Samuelsson ska ett staket inte längre behövas.

– Vi har inte tänkt inhägna lekplatsen. Men det går inte längre att köra in med bil på gården. Vi har hindrat det genom att ställa ut blomlådor, säger han.

Satsningen kostar sammanlagt 430 000 kronor.

Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats

Ska ni renovera fler lekplatser närmaste tiden?

Annons

– Nej, inte i den här omfattningen. Men vi har en liten peng till underhåll varje år så att vi kan göra enstaka insatser där det behövs. Det är många regler att följa just när det gäller lekplatser, säger Leif Samuelsson.

Åsa Andersson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Vadstena, är glad över att arbetet gett resultat.

– Det känns jättekul, säger hon.

Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena I Landskrona tar hyresgästerna leken på allvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.