Annons

Stort underhållsbehov

Mariestad Förra året gick det kommunala AB Mariehus med 6 miljoner i vinst. Ändå gick hyran upp en knapp procent. Företaget måste bygga upp sin ekonomiska styrka, är förklaringen.

Under flera år på 1990-talet drogs Mariehus med outhyrda lägenheter. Idag är det fullt uthyrt men Mariehus har ett äldre fastighetsbestånd i stort behov av underhåll.

Annons
– Underhållet släpar efter rejält. Vi har hus byggda 1955 där vi ännu inte bytt stammar, säger Jonas Hedberg, vd för Mariehus.
Han berättar att man jobbar stenhårt på att bygga upp sin soliditet, det vill säga hur mycket av företaget som finansieras med eget kapital.
– Vi måste kunna klara ett dåligt år eller två utan att gå i konkurs. Därför behöver vi ett par år till med vinst samtidigt som vi då kan komma i kapp med underhållet.
Han pekar på att hyresnivån inte är så hög, särskilt med tanke på höjda taxor för till exempel el till fastigheten.
– Det är en jättestor post. Jag tror att bostadsbolagens dåliga intäkter ofta beror på taxehöjningar. 
Hyresgästföreningen har samma bild av situationen. Mariehus hyror ligger under riksgenomsnittet och dessutom satsar bolaget på nyproduktion, enligt förhandlaren Per Johansson.
– Mariehus är ett välskött bolag men har inte den grundekonomi som krävs. De behöver verkligen vinsterna, efter de dåliga åren. Det är inga pengar som kommunen plockar åt sig, utan pengarna jobbar i företaget.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Sparkad kommunal bostads-vd förlorade i skiljenämnd – tvingas betala drygt en miljon kronor Hyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna" Renovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad Västsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.