HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Strandning är över – hyrorna klara i Blekinge

Blekinge Parterna är överens. Hyresförhandlingarna med privata fastighetsägare i Blekinge är nu avslutad. Höjningen hamnar mellan 0,5 till 0,84 procent.

I höstas strandade hyresförhandlingarna som berörde cirka 5600 lägenheter. Nu är Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd överens om hyreshöjningen för 2017.

Hyrorna höjs mellan 0,5 till 0,84 procent beroende på ort. Högst i Karlskrona och lägst i Sölvesborg.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Förhandlingarna brakade samman efter att hyresvärdarna ville höja hyran med mellan 1,06 och 2,01 procent. Hyresgästföreningens bud låg på 0,10 – 0,55 procent.

– Årets förhandlingar har varit de svåraste på många år. Vi från Hyresgästföreningen har tagit vårt ansvar för att förhandlingssystemet ska fortsätta fungera väl, och har nu en god dialog med motparterna igen. Vi vill nu se framåt, säger Anders Björngreen, förhandlare på
Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Annons

Fastighetsägarna Syd kommenterar också förhandlingarna i ett pressmeddelande:

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– När vi nästa gång sätter oss vid förhandlingsbordet hoppas jag på en konstruktiv dialog och ett gott förhandlingsklimat, så att vi slipper att hamna i den här situationen igen, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd.

De hyresgäster som fortsatt att betala tidigare hyra kan få en retroaktiv höjning på vissa orter.

Annons

Flera strandade förhandlingar i Blekinge

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
Fakta: Hyreshöjningar

Karlskrona: 0,84 % (från 1 april)
Ronneby: 0,8 % (från 1 mars)
Karlshamn: 0,65 % (från 1 januari)
Sölvesborg: 0,5 % (från 1 april)
Olofström: 0,6 % (från 1 april)

Källa: Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna

Pengar i en portmonnä.
Läs också Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.