Annons

Strid om ordförandeposten i Hyresgästföreningen region Stockholm – de kan ta över

Stockholm På lördag avgörs vem som blir ny ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm. Nuvarande regionordförande Simon Safari vill gärna fortsätta två år till. Men valberedningens förslag är Susanne Sjöblom från Nacka. Samtidigt är Kicki Glasberg nominerad till ordförande. ”Det är mycket jämt”, berättar en initierad källa.
Foto: Privat/Linda Dahlin
Susanne Sjöblom, Kicki Glasberg och Simon Safari vill bli ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

När nuvarande regionordförande Simon Safari tillträdde som ordförande 2015 så var hans motståndare Conny Fogelström, en S-politiker från Täby. Trots att Fogelström var valberedningens förslag så vann Simon Safari och resten är historia.

Exemplet ovan visar att det mesta kan hända på fullmäktige som går av stapeln på lördag den 23 april.

Men det har varit en händelserik tid även inför fullmäktige. Nuvarande ordföranden Simon Safari meddelade först att han inte ställde upp till omval, men ändrade sig och vill nu fortsätta i två år till.
Hans argument för att kandidera som ordförande är bland annat att han menar att det är viktigt att inte byta ut ordförande under ett valår.

”Någon måste sätta ner foten”

En av de andra nominerade till ordförandeposten är Kicki Glasberg, som varit ordförande för Hyresgästföreningen Bromma-Ekerö i flera år.

– Jag brinner för hyresgäster som sitter i kläm. Vi kan inte hålla på så här utan måste få stopp på renovräkningar. Någon måste sätta ner foten, säger Kicki Glasberg som också varit involverad i ärendet med Ballo Zackrissons fastighet.

Men den som valberedningen föreslår som ny regionordförande för Hyresgästföreningen Stockholm är Susanne Sjöblom från Nacka.
Hon har bott i hyresrätt i Fisksätra sedan 70-talet och varit ordförande i Hyresgästföreningen Nacka-Värmdö under lång tid.

– Mina hjärtefrågor är bland annat att jobba för att hyresrätten inte ska vara så skattemässigt orättvist behandlad jämfört med ägt boende som den är idag. Men även se till att det finns bostäder så att ungdomar kan flytta hemifrån. Sedan jobbar jag för att hjälpa våldsutsatta kvinnor med barn, säger hon

Vill inte svara på frågor

Varför valberedningen har nominerat Susanne Sjöblom och inte någon av de andra är svårt att få klarhet i. Maj Lovén ordförande i valberedningen, som föreslagit Susanne Sjöblom, vill inte svara på frågor.

– Det är mest juste mot dem alla, säger hon och hänvisar till att omröstningen på lördag får avgöra vem som blir ny ordförande.

På lördag avgörs också vilka som ska sitta i regionstyrelsen i Hyresgästföreningen region Stockholm de kommande åren.
Flera ledamöter är valda till 2023 men utöver det är valberedningens förslag att sex personer väljs till ledamöter i regionstyrelsen. Valberedningen föreslår omval för Per Jansson, Brännkyrka-Hägersten, Jörgen Johansson, Syd-Ost och Ann-Margarethe Livh, Järva.

Tre nya ledamöter kan väljas in

Samtidigt föreslås att Kjell Lindmark, Haninge, Anders Möller, Syd Ost och Rose-Marie Roth, Bromma-Ekerö väljs in i regionstyrelsen genom nyval.

Men utöver valberedningens förslag är följande personer nominerade som ledamöter i regionstyrelsen; Per Askebäck, Södermalm, Jan Bagge, Solna, Kicki Glasberg, Bromma-Ekerö, Susanne Sjöblom, Nacka-Värmdö och Ing-Marie Mattsson, Bromma-Ekerö.

På lördag blir det klart vilka ledamöter som får ta plats i regionstyrelsen och vem som blir ny ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.