Annons

Värstingvärd hotas av tvångsförvaltning – igen

Stockholm Hon har varit inblandad i 500 rättsprocesser. Hennes hyresgäster vittnar om hot och trakasserier. Värden Ballo Zachrisson är åter aktuell för en tvångsförvaltning av hyreshuset i Bromma. "Det är ren terror", säger hyresgästen Johan Brännmark.
Foto: Linda Dahlin
Ballo Zachrisson på väg in till hyresnämnden med sin advokat Mats Ljungqvist. Hon vill inte ge några kommentarer gällande prövningen av en ny tvångsförvaltning av fastigheten på Hallebergsvägen 29-33 i Traneberg.

Hyresvärden Ballo Zachrisson, 79, har figurerat på Hem & Hyras svarta lista över landets värsta värdar i över 15 år. Hon har varit aktuell i 500 olika rättsprocesser, allt från Högsta domstolen till hyresnämnden. Hem & Hyra har rapporterat om de olika turerna genom åren.

Två av hennes hus har tidigare tvångsförvaltats, vilket är en ytterst ovanlig åtgärd. Nu riskerar hon åter igen att hennes hyreshus i Traneberg, Bromma, tvångsförvaltas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det handlar bland annat om hot mot och trakasserier av hyresgäster som inte är av tillfällig eller bagatellartad karaktär, utan något som pågått under lång tid, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, driver målet.

Fastigheten har tidigare stått under tvångsförvaltning i över åtta år, större delen av tiden av Stockholmshem. 2014 återtog Ballo Zachrisson fastigheten genom ett nytt bolag, Förebyggare N & B Fastighets AB.

I januari förra året ansökte Hyresgästföreningen Region Stockholm om en ny tvångsförvaltning. Förra veckan var det dags för förhandling i hyresnämnden.

Läs ocksåNy ansökning om tvångsförvaltning i Bromma

Det är ett omfattande ärende med mängder av bevisföring från Hyresgästföreningens sida. Bland annat beskylls hyresvärden för att kontrollera sina hyresgäster och föra anteckningar om vad de gör i huset, samt att hyresvärden sätter hyror som överstiger bruksvärdeshyrorna.

Hyresgästföreningen hävdar också att hyresvärden inte underhåller lägenheterna och inte åtgärdar fel och brister. De menar också att värden oriktigt förbjuder husdjur och rökning i lägenheterna.

Johan Brännmark har bott i fastigheten sedan 2004 med sin sambo och två barn. Han är en av hyresgästerna som fått krav på hyreshöjningar på 34 procent, höjningar som enligt Hyresgästföreningen saknar rättslig grund.

Annons
Läs ocksåKrävdes på halv miljon – nu får värden betala

Han känner sig trakasserad av hyresvärden och vittnar om hur det påverkar honom och hans familj. När de ifrågasätte hyreshöjningarna så fick de brev med indirekta hot om anmälningar till polis och kronofogden.

– När jag satte upp en ljusslinga på balkongen till jul så fick vi ett brev från hyresvärden med en uppmaning att genast ta bort dem, annars skulle vi bli polisanmälda. Det här är systematiska trakasserier som har gett mig en fruktansvärd ångest. Det är ren terror, säger Johan Brännmark.

”Det här är systematiska trakasserier som har gett mig en fruktansvärd ångest. Det är ren terror.”

Han och andra hyresgäster känner att de sitter fast i en rävsax, och vittnar om att det är svårt att flytta till en annan lägenhet.

– Hon godkänner inga byten, och för det andra vill ingen ha en lägenhet med den här värden. Tyvärr har vi inte möjlighet att köpa en bostadsrätt.

En annan hyresgäst som vittnar har blivit uppsagd efter 20 år i huset på grund av en hyresskuld på 1 500 kronor.

– Det känns fruktansvärt. Jag har bott i lägenheten i 20 år och aldrig släpat efter med en krona. Jag ångrar bittert att jag flyttade in, min hälsa har blivit helt förstörd på grund av detta, säger han.

Annons
Kicki Glasberg, ordförande Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

Kicki Glasberg, ordförande Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö, har fått ta emot många samtal från hyresgäster som bor på Hallebergsvägen genom åren.

– Många är rädda och ledsna. Hyresvärden kan dyka upp när som helst, vardag som helg, för att kontrollera hyresgästerna. Det är rena angiverisystemet, säger hon.

Ballo Zachrisson bestrider samtliga anklagelser i sin helhet och menar att Hyresgästföreningens ansökan om tvångsförvaltning saknar grund. Under förhör i nämnden säger hon att hon har lång erfarenhet av förvaltning och att hon sköter fastigheten Finnskogen 3 väl. Hon hävdar också att hon är väldigt engagerad och kunnig om allergivänliga hus och att det är därför hon infört förbud mot husdjur och rökning.

– Jag trakasserar verkligen inte hyresgästerna, säger hon till hyresnämnden.

Sammanträdet har pågått i fyra dagar, och avslutades igår, onsdag. Hyresnämndens beslut om eventuell tvångsförvaltning meddelas den 18 november. Varken Ballo Zachrisson eller hennes advokat Mats Ljungquist vill kommentera ärendet till Hem & Hyra.

Läs också Fortsatt tvångsförvaltning för Ballo Zachrisson Zachrisson hotas av tvångsförsäljning Fortsatt tvångsförvaltning för skandalvärd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.