HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Student betalade skyhög hyra för rum utan kök – fick äta på papptallrik

Sundbyberg Middag på papptallrik – eller diska i duschen. Det blev alternativen för Ellinor, 24, som bodde i flera år utan diskho, ugn eller frys. Samtidigt var hyran skyhög.
Foto: Privat
Bostaden saknade diskho. Det enda alternativet var att diska i handfatet eller duschen.

Inte nog med att Ellinor betalade mer än hälften av hyran för lägenheten så att kvinnan som hyrde ut kunde bo väldigt billigt på resterande 99 kvadrat. Hon saknade dessutom tillgång till ett riktigt kök.

– Jag vet inte om tanken var att jag skulle stå i duschen och diska eller använda handfatet. Jag kunde värma en Billy’s-pizza på en papptallrik, inte mer än så.

Läs ocksåStudent fick tillbaka överhyra

Det var när hon skulle flytta hemifrån som Ellinor hittade en annons på Facebook om en bostad i centrala Sundbyberg. Det var ett rum på 18 kvadrat med badrum och egen ingång.

Allt verkade bra tills hon förstod att det saknades ventilation och att det inte gick att laga mat där.

För kvinnan som hyrde ut var det en bra affär. Kvinnans förstahandshyra för lägenheten på 117 kvadrat låg på under 10 000 kronor. Ellinor betalade mer än hälften av det – 5 500 kronor – för det lilla rummet utan riktigt kök.

Läs ocksåSökte bostad som student – erbjöds lägenhet att hyra för 49 000 i månaden

– I kontraktet stod det att jag skulle ha tillgång till kök, men det hade jag inte. Hon hade ställt in en kokplatta, en minikyl och en mikrovågsugn. Det var allt.

I efterhand har kvinnan hävdat att Ellinor kunde använda hennes kök, men att hon valde att inte göra det.

– Jag fick ingen nyckel till hennes lägenhet. Jag vet inte hur hon menar att jag kunde ha tillgång till det.

Läs också98 procent får tillbaka överhyra - Margarita är en av dem som tog striden och vannMargarita Zygouri fick tillbaka 11 700 kronor som hon betalat i överhyra.

Det blev dyrt för Ellinor att köpa mat ute på stan. Hon jobbade extra samtidigt som hon studerade och lånade pengar av sin mamma.

Med ett första boende är det inte lätt att veta vad som gäller, menar Ellinor. Hon tog för givet att hyran var rätt.

All hyra betalades kontant. Varje månad la Ellinor pengarna i ett kuvert och skrev kvinnans namn med röda bokstäver och postade in det genom hennes brevinkast.

Hon frågade om hon kunde betala hyran på vanligt sätt.

– Jag ville swisha eller sätta in summan på ett bankkonto, men hon sa prompt nej.

Ellinor fick inte heller skriva sig på adressen. Det ledde till att hon fick hämta all post hos sin mamma och fick ha alla sina vårdkontakter i mammans kommun.

Så när Ellinor skulle flytta ut vägrade kvinnan lämna tillbaka depositionen. Det blev droppen.

– Jag hade inte tänkt ta det här till rätten, men när jag inte fick tillbaka min deposition fick jag nog.

Genom sparade sms-konversationer och utdrag från bankkonto kunde hon bevisa hur mycket hon betalat varje månad. Hon krävde tillbaka överhyra – och fick rätt. Enligt hyresnämnden ska hyran för rummet ligga på 3 500 kronor för att vara skälig, eftersom det saknats ett riktigt kök. Ellinor ska nu få tillbaka över 23 000 kronor från kvinnan.

– Det känns jätteskönt. Nu har hon på papper att hon har gjort fel.

Ellinor säger att det är ett sånt underläge för den som inte har en fast bostad och hyr i andra hand.

– Jag var alltid rädd för att bli utkastad. Man tar det här för att man inte har något annat val. Många som hyr ut utnyttjar att unga inte har något alternativ eller inte vet bättre.

Hem & Hyra har sökt kvinnan i Sundbyberg men hon har inte gått att nå.

Läs också ”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyran Småbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.