HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Studenter får unik genväg in på snårig bostadsmarknad

Lund Många blev överraskade när det blev känt att AF Bostäder säljer 313 studentlägenheter i Lund. När förvåningen nu lagt sig tycks merparten av studenterna se affären som en välkommen nyhet.
Stina Skagert och Olle Haglund är två av studenterna som i och med försäljningen nu får bo kvar efter examen.
Foto: Fredrik Rubin
Stina Skagert och Olle Haglund är två av studenterna som i och med försäljningen nu får bo kvar efter examen.

Tänk dig att du efter din examen måste flytta ut från din studentlägenhet. Du söker med ljus och lykta men hittar ingen ny bostad. Men så från ingenstans får du ett mail, fastigheten ska säljas och du får bo kvar – så länge du vill. Detta blev verklighet för studenter boende i 313 studentlägenheter i kvarteret Vildanden i Lund.
– För mig är detta absolut en välkommen nyhet eftersom jag vill bo kvar och arbeta i Lund. Jag börjar närma mig slutet på mina studier och detta ger mig och min sambo en möjlighet att bo kvar efter studierna, säger Olle Haglund 26 år.

Det var efter att AF Bostäder gått ut med information om att de sålt kvarteret Vildanden till Heimstaden, som Hem & Hyra begav sig till området för att knacka dörr. Frågan var hur studenterna ställde sig till försäljningen. Det visade sig att samtliga som öppnade dörren var tveklöst positiva till affären.
– Jag har fått dispens att bo kvar här till och med augusti eftersom jag pluggar på distans. Så att AF Bostäder säljer lägenheterna förändrar allt. Min sambo och jag kan helt plötsligt bo kvar. Det var verkligen en otrolig timing, säger Stina Skagert 26 år.
– Jag tar examen i juni, om det inte sålts så hade jag tvingats att flytta ut. Om jag inte löst mitt boende innan dess hade jag varit tvungen att flytta in hos mina föräldrar. Så detta är verkligen välkommet sett ur mitt perspektiv, säger Anna.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Svaren upprepar sig gång på gång. Att Heimstaden tar över förvaltningen innebär en genväg in på en annars tuff bostadsmarknad.
– Jag kommer att göra min AT-tjänstgöring snart så det blir nu upp till Heimstaden om jag ska få lov att hyra ut min lägenhet i andra hand. Men visst är detta en unik chans för mig att få bo kvar, säger David Boardman 24 år.

Bland de studenter som Hem & Hyra talar med är det endast en fråga som bekymrar.
– Den enda oron är hur det blir med eventuellt höjda hyror, för vi vet om att lägenheterna har ett visst renoveringsbehov, säger Stina Skagert.
Från Heimstadens sida är budskapet tydligt. Lägenheterna kommer inte att tvångsrenoveras och studenterna kommer att få bo kvar efter sina studier.
– Vi kommer att plocka fram ett koncept för hur en moderniserad lägenhet kan se ut. Hyresgästerna kommer själva att få välja om de vill få sin lägenhet renoverad eller inte, vilket då påverkar hyran. Annars renoverar vi endast vakanta lägenheter vid behov, säger Patrik Hall vd för Heimstaden.
Att AF Bostäders beslutat att sälja beror på flera skäl.
– Ett skäl är att det ger oss en möjlighet att få loss pengar inför de omfattande nybyggnationer som vi har på gång. Bara i år ansöker vi om bygglov för över 500 lägenheter, säger Henrik Krantz vd för AF Bostäder.

Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.