Annons

Styrelse överklagar inte

Örebro ​Hyresgästföreningens Örebrostyrelse har beslutat att inte ta ställning mot den så kallade Öbo-modellen, eftersom den kan vara bra för vissa medlemmar. I stället ska de uppmana vanliga medlemmar att överklaga kommunens beslut att införa den.

​Det har gått knappt två veckor sedan kommunfullmäktige i Örebro fattade beslut om att införa en modell som går ut på att Örebrobostäder, Öbo, ska kunna gå i borgen för den som inte kan ta lån när hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter.

Annons
Hyresgästföreningen är kritisk till ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, men ska ändå inte överklaga kommunens beslut till länsrätten.
– Motiveringen är att vi inte ska ta ställning för eller emot. Modellen kan ju vara bra för vissa av våra medlemmar som vill köpa sin hyresrätt. Men vi diskuterade om vi har bekanta eller icke aktiva medlemmar som vi kan uppmana att överklaga, säger Örebroföreningens ordförande Stefan Mäkelä. 
Varför kan inte styrelsen överklaga om den ändå ska uppmana andra att göra det?
– Vi vill vara neutrala i frågan från styrelsens håll, eftersom modellen kan gagna vissa medlemmar.
Men är det att vara neutral, om ni ändå ska uppmana andra att överklaga?
– I diskussionerna kom vi inte fram till om styrelsen tycker att modellen är riktigt dålig eller riktigt bra. Personligen ser jag inga fördelar med den, men det kan vara fördelar för vissa.
Hyresgästföreningens egen förbundsjurist  har ifrågasatt om modellen är laglig. Borde inte ni som styrelse överklaga bara för att se om den är laglig eller inte?
– Jo, det kanske man borde. Men vi kom inte fram till det vid mötet i går. Men det är nog inte slutdiskuterat om Öbo-modellen än.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.