HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svajigt äktenskap svepskäl för svartuthyrning

Malmö Mannen bodde i en bostadsrätt, med fru och barn, och hade samtidigt en hyreslägenhet som säkerhet, i fall de skulle separera. Nu rivs hyreskontraktet efter anklagelser om svartuthyrning. En eventuell framtida skilsmässa är inget skäl till att ha två lägenheter.
Foto: Gry Ellebjerg

Svartuthyrningen uppdagades när hyresvärden gjorde ett oanmält besök i hyreslägenheten på Persborg i Malmö. En engelsktalande person befann sig i lägenhet, hade precis varit tvättstugan och gav intryck av att vara bosatt där. Mannen som hade förstahandskontraktet var samtidigt, sedan tre år tillbaka, folkbokförd i en bostadsrätt tillsammans med sin fru och sina barn. Hyresvärden valde då att säga upp honom.

Men det gillades inte av förstahandshyresgästen. Han kände sig anklagad av hyresvärden som han menade kom med ”integritetskränkande påståenden”. Mannen som befann sig i lägenheten när hyresvärden knackade på var bara inneboende som dessutom hjälpte förstahandshyresgästen i hans företag, menade förstahandshyresgästen. Förstahandshyresgästen själv befinner sig i lägenheten minst två nätter i veckan.

Läs ocksåAnklagas för åratal med svartuthyrning - kontraktet rivs

När uppsägningen kom folkbokförde mannen sig i hyreslägenheten. Men det hjälpte inte. Hyresvärden tog ärendet till hyresnämnden som nu har kommit med sitt avgörande. Mannen ska omedelbart flytta. Att han vid förhandlingen i hyresnämnden förde fram att han behöver lägenheten ifall han och hans fru ska separera i framtiden är inget skäl till att behålla lägenheten, menar nämnden. Det hjälper inte att äktenskapet varit svajigt. Nämnden menar att mannens uppgifter är både vaga och motsägelsefulla och att han dessutom menar att han bor i prövningslägenheten permanent är inte trovärdigt.

Fakta: När får jag hyra ut i andra hand?
  • För att få hyra ut i andra hand måste du har hyresvärdens tillstånd.
  • Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut sin lägenhet måste du ha ett giltigt skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
Läs också Skuldsmäll för hyresgäst som struntade i hyran i två år Kontrakten räddade för tre uppsagda hyresgäster Anmälde grannar för störningar och barnmisshandel – sägs upp Klagade på lekande barn – tvingas själv flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.