HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svar direkt på ”torget”

Örebro Hur bildar jag en lokalförening? Vad gör jag med de dragiga fönstren? Är hyran rätt?
Foto: Anna Rytterbrant
Bioblijetter, tygpåsar och tipspromenad fick besökarna ta del av - förutom möjligheten att veta mer om sina rättigheter som hyresgäst.

Det var kö redan innan dörrarna slog upp till Örebro konsthall när Hyresgästföreningen i går kväll anordnade ett ”hyresgästtorg”.

Där kunde närmare 100 personer få svar på sina frågor om hyror, brister i lägenheten eller om hur man engagerar sig mer.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Hyresgästtorget vände sig främst till hyresgäster som hyr av privatvärdar, men även Öbo-hyresgäster var välkomna.

– Vi har väldigt många medlemmar som hyr av privata hyresvärdar. Men det är få som är förtroendevalda och det är få som är aktiva i lokalföreningar och därför är det svårt att nå dem eller göra arrangemang som passar dem, berättar Eva Sten som var en av initiativtagarna till kvällen.

På plats fanns bland andra jurister, förhandlare och förtroendevalda som svarade på frågor om boendet och om föreningen. Det kunde handla om ifall man hade rätt hyra, vad man gör åt mögel eller hur man bildar en lokalförening.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Det påvisar nyttan av ett sådant här arrangemang väldigt tydligt, säger Alexander Kuzmicki som är chef över hyresjuridiska avdelningen på Hyresgästföreningen.

Av dem som kom hyrde 65 personer av privatvärdar och 29 hos Öbo.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.