HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svårt att förbjuda grannarna att röka

Blekinge Eva Höglund har astma och lider av att hennes granne röker. Hon har försökt prata med grannen, men det har inte lett till några förbättringar. Och rökförbud är inte en möjlighet.

Grannen som röker bor på bottenvåningen under Eva Höglunds balkong. För att i möjligaste mån förhindra att rök sipprar upp på balkongen har hon tätat springorna mellan golvet och balkongsidan och även mellan sidan och husväggen.

I år har pollensäsongen varit svår för Eva Höglund, vilket förvärrat hennes astmabesvär.

Läs ocksåRökförbuden ökar trots svagt lagstöd

– Astman är svår till medelsvår och i år har det knappt hjälpt med mediciner, säger hon.

Till slut känns det som att andas genom ett sugrör och hon får också klåda i ögonen av sina allergiska besvär.

Vad skulle du vilja att hyresvärden gör?

Läs ocksåDärför har synen på rökning ändrats så snabbt

– Jag har sagt till alla hyresvärdar ”kan ni inte undersöka om folk passar ihop innan ni hyr ut?” Att de tar reda på om det finns någon med astma och att rökare kan få lägenheter högst upp för röken går ju uppåt.

Men det är svårt för hyresvärdarna att göra något åt rökningen. Skulle de införa förbud mot rökning eller pälsdjur i hyreskontraktet skulle det enligt hyreslagen betraktas som oskäliga villkor. Det är helt enkelt bara att acceptera att det kan komma rök när man sitter på sin balkong.

– Det är först om det är allergisanerat boende som man kan förhindra grannarna att röka, säger Victor Herrera som är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSäkerhetsrisk – balkonger får inte användas

Lagstiftningen ger Eva Höglund inte mycket för.

– Det är helt galet för det finns ställen i utlandet där det är förbjudet att röka utomhus till och med. Det är så att jag överväger att skriva till EU.

Eva Höglund hoppas på strängare lagar där det blir förbjudet att röka på allmän plats och rökare blir skyldiga att ta hänsyn till dem som blir sjuka av röken.

– Man blir betraktad som en gnällig moraltant av många, men man hoppas att de ska förstå att man gnäller inte för att det är roligt utan för att man lider.

Victor Herrera säger att det kan räknas som en brist i boendet ifall röklukten känns inne i lägenheten även om fönster och dörrar är stängda. Gör hyresvärden ingenting åt det kan hyresgästen kontakta kommunens miljöförvaltning för att få hjälp med mätningar. Röken i lägenheten skulle till exempel kunna bero på att ventilationen hämtar friskluften från fel ställe.

– Men man ska akta sig för att sätta för friskluftsintag. Då riskerar det att bli skador på ventilationen, säger Victor Herrera.

Under tiden önskar Eva Höglund sig mer hänsyn.

– Rökare är egoister, de tycker att de ska ha någonstans att röka. Men om du vet att en granne har medelsvår till svår astma, de flesta vet ju vad astma är för sjukdom, så borde de ta hänsyn till det.

Flera bostadsbolag har försökt införa rökförbud i sina hyreskontrakt, men det är enligt Hyresgästföreningen ett oskäligt hyresvillkor. Hyresgäster som försökt driva frågan om rökning som en störning rättsligt har heller inte fått rätt.

Läs mer om rökförbud och rökning:

Lundbergs inför rökförbud

Tobaksrök var inte störande

Hyresgästföreningen: Mitthems rökförbud håller inte

Diös inför rökförbud

Läs också Marcus får 48 kronor för råttor på balkongen – tre trappor upp Grannar kräver rökförbud

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.