HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svart ”madrassboende” inte bevisat – tvingas ändå flytta

Malmö Vittnesmål om främmande personer och mätningar av varmvattenförbrukning lades fram som bevis mot hyresgästen på Rosengård. Nu har hyresnämnden granskat fallet.
Bilden är inte från lägenheten i artikeln.

I höstas skrev mannen hyreskontrakt för en lägenhet på Rosengård. Men han lät aldrig folkbokföra sig på adressen i skatteverkets register. Samtidigt ägde han ett hus i Burlöv där hans barn och fru bodde. Det här lade hyreshusets ägare märke till och fattade misstankar.

Det gick samtidigt åt väldigt mycket varmvatten i lägenheten på Rosengård. Tre gånger så mycket som en normal förbrukning och motsvarande en vad en stor familj använder. Det stod flera sängar i bostaden och hantverkare och personal stötte på främmande personer när de kom på besök.

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Mot bakgrund av allt detta drog värden slutsatsen att lägenheten hyrdes ut utan tillstånd. Att det var ett ”madrassboende” och ett svart lägenhetshotell. Och att deras hyresgäst egentligen bodde i Burlöv.

Madrasslägenheter är ett begrepp som används för att beskriva lägenheter som fungerar som en slags sovcentraler. Det kan handla om lägenheter där hyresgästen inte bor kvar och bostaden istället fyllts med sängar eller madrasser och där personer betalar per dygn för att få en sovplats. Eller om andra som kontrollerar flera bostäder och hyr ut som hotell för tusentals kronor per person och månad. Det beskrivs ofta som en symbol för trångboddhet och sker utan fastighetsägarens godkännande eller kännedom.

I vintras rev hyresvärden Victoria Park mannens hyreskontrakt och frågan har sedan dess legat hos hyresnämnden. Den utpekade svartuthyraren har stått fast vid sin linje hela tiden; värden har fått allting om bakfoten. Det visar handlingar i målet.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Nu har domstolen fattat beslut: Hyresgästen måste flytta. Men nämnden köper inte fastighetsägarens version om ett ”madrassboende”.

Det har stor betydelse var en person är folkbokförd; om inget annat framkommer så speglar det var någon faktiskt bor. Så står det i beslutet. Och hyresgästen har i det här fallet inte lyckats bevisa något annat. Alltså bor han i Burlöv, enligt hyresnämnden.

Nämnden tycker däremot inte att Victoria Park har lyckats bevisa att det har pågått en svartuthyrning. Varken genom vittnesmål eller mätningar av varmvatten. Nämnden konstaterar att ingen har varit folkbokförd i lägenheten sedan mannen skrev kontrakt, enligt logiken i beslutet har den därmed stått helt tom. Eftersom hyresgästen har sitt boende ordnat på annat håll, huset i Burlöv, har han inte behov av hyresrätten på Rosengård. Enligt beslutet tvingas han därför ge upp sitt hyreskontrakt.

Läs ocksåSänglös man köpte sitt hyreskontrakt – inte skäl för uppsägningsäng i hyresnämnden
Fakta: Skärpt syn på andrahandsuthyrning

Hösten 2019 skrevs lagstiftningen om. Detta gäller idag:

  • Andrahandshyran får inte vara speciellt mycket högre än vad hyresgästen själv betalar. En höjning på max femton procent för möblering är möjlig.
  • Andrahandshyresgäster kan begära tillbaka överhyra två åt bakåt i tiden, tidigare var det bara ett år.
  • Den som hyr ut svart kan förlora kontraktet direkt, utan varning eller chans att rätta till felet. Det samma gäller om hyran i andra hand är för hög.
  • Olovlig uthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, i kombination med överhyra är numera ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelsestraff.
Läs också Tjänade tusenlappar på svart hyresaffär - 41-åring döms till böter Höjde hyran med 41 procent – försökte dölja betalningarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.