Annons

Svårt vräka brottslingar

Nyheter Spritlangaren och inbrottstjuven kan sparkas ut direkt, medan hustrumisshandlaren och mördaren får bo kvar. Det är långt ifrån självklart att hyresvärdar kan bli av med kriminella hyresgäster.​

​Nyligen förlorade en man i Göteborg sitt hyreskontrakt efter att ha lurat hem, drogat och våldtagit minderåriga flickor.

Annons
Svea hovrätt ansåg att grannarnas rädsla för att han skulle flytta tillbaka efter fängelsestraffet vägde tyngre än hans rätt att behålla lägenheten.
Därmed ändrades beslutet från hyresnämnden, som ansåg att mannen inte hade brutit mot hyresavtalet eftersom brotten inte var riktat mot grannarna och att de inte hade blivit störda.
Hem & Hyra har gått igenom lagstiftning och rättsfall i Svea hovrätt från de senaste fem åren för att reda ut när man kan bli av med sin lägenhet på grund av kriminalitet. Det visar sig att rätten att behålla sin bostad är stark så länge man verkligen bor i lägenheten och något så när sköter sina plikter som hyresgäst, även om man har begått brott.
– Huvudregeln är att brottet också ska bryta mot själva hyresavtalet. Att man har använt lägenheten för kriminell affärsverksamhet eller brottsligheten har riktat sig mot eller stört grannarna.  Det går inte att säga upp en hyresgäst för att den har begått brott på en helt annan plats, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
 
Bordell, knarklangning, olagligt spel och häleri är exempel på affärsverksamheter som man inte får bedriva i sin hyreslägenhet. I alla fall inte om detta är det enda lägenheten används till. Om man samtidigt bor där bedöms ofta behovet av bostad väga så tungt att man ändå får behålla kontraktet.
Som hyresgäst ska man också ”bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”. Det betyder att man inte får störa sina grannar för mycket. Till exempel får man inte misshandla dem, då kan hyreskontraktet ryka.
Om man däremot misshandlar sin fru i sin lägenhet är det inte skäl för uppsägning – så länge det inte är mycket störande för grannarna.
 
En man i Stockholm som dödade en man i sin lägenhet får också bo kvar. Grannarna hade inte störts, och när mannen släpps ut från sitt sexåriga fängelsestraff är det osannolikt att de är rädda för honom, enligt Svea hovrätt.
Den domen lämnade ändå en öppning för att ta hänsyn till grannars rädsla, så som hovrätten nu har gjort i våldtäktsmålet från Göteborg.
Där hade inte grannarna märkt att mannen lockade hem och våldtog unga flickor. Men när han greps skapade det stor uppmärksamhet och flera hyresgäster var rädda att behöva stöta på mannen igen när han blir fri.
 
För Hyresgästföreningens jurister är det ibland knepigt om den uppsagda personen begär hjälp, samtidigt som andra medlemmar känner sig drabbade. I uppenbara och grova fall kan man säga nej, men huvudprincipen är att alla medlemmar har rätt till stöd.
–  Säger vi nej till att stödja en medlem, då har vi agerat domare.  Det är inte vi som ska avgöra vem som har rätt eller fel, utan en domstol, säger förbundsjurist P-G Nyström.
Även för privatpersoner kan dessa frågor innebära ett dilemma. Per-Erik Åström, som arbetar för Rädda Barnen med att avslöja barnporrhärvor, fick en chock när polisen avslöjade att grannen ovanpå hade drogat och utnyttjat unga pojkar sexuellt. Men han vill inte att mannen blir uppsagd.
–  Det är ändå en grundläggande mänsklig rättighet att ha en bostad. Men visst skulle det vara väldigt obehagligt om han kom tillbaka. Jag hoppas att han väljer att flytta.
 

Annons
Fakta: Nya ombildningspriser klara

De fick bo kvar

TjuvenLägenheten var full av stöldgods från butiker i närheten. Mannen dömdes för grov stöld och värden menade att han skulle tvingas flytta från lägenheten eftersom den hade använts för olaglig verksamhet. Men det fanns inga bevis för att han hade sålt stöldgods i lägenheten. Dessutom behövde han den som bostad och får därför behålla kontraktet.
 
SambonTvå grannkvinnor var ständigt i bråk med varandra. Vid ett tillfälle tog den ena ett vasst föremål och rispade ett långt jack i den andra kvinnans kind. Det var tillräckligt för att säga upp hennes kontrakt, enligt Svea hovrätt. Men på kontraktet stod även hennes sambo. Han är en fridsam man som gjort vad han kunnat för att förhindra bråk. Därför kan inte han sägas upp, trots att även kvinnan då kommer att bo kvar. Dock får de bara kontraktet förlängt med en månad i taget med en uppsägningstid på 14 dagar, vilket paret har godtagit.
 
De fick flytta
SexbrottslingenMannen dömdes för att sexuellt ha ofredat nio minderåriga flickor och en grannkvinna. Han hade också stirrat in genom kvinnliga grannars fönster, lockat småflickor med godis och pengar, onanerat i en grannes trosor i tvättstugan och varit mycket påflugen. Efter varningar från värden minskade problemen, men fönstertittandet fortsatte och han tvingades flytta.
 
Mamman En 17-åring dömdes för att ha misshandlat och hotat en granne, som klagade på musikstörningar från 17-åringens familj. Flera år senare, när grannen ännu en gång bankade i väggen för att familjen störde, gick en besökare hos familjen över till mannen och misshandlade honom. Senare på natten hotade den nu 21-årige sonen att döda grannen. Då var gränsen nådd, enligt hyresnämnden och hovrätten. Eftersom sonen tidigare dömts för hot var inte detta en engångsföreteelse. Mamman ansågs inblandad och ansvarig för sin son och blev av med kontraktet.
 
HundägarenKvinnan kände till att grannar var rädda för hennes schäfer, men lät den ändå springa lös. En granne som klagade blev misshandlad av kvinnans före detta make. Kvinnan blev av med kontraktet. Dels för att hon inte visat hänsyn till hundrädda grannar genom att ha hunden kopplad, dels för att hon var hyresrättsligt ansvarig för vad hennes gäst gjorde.
 
Den sjukeEn psykiskt sjuk man fick för sig att grannarna baktalade honom. Han gick upp till en grannkvinna, slog till henne i bröstkorgen, drog henne i håret och hotade henne. För detta dömdes han till skyddstillsyn. Mannen var ångerfull och bad grannen om ursäkt. Eftersom han sedan skötte medicineringen och hade läkarkontakt varje månad menade hyresnämnden att han skulle få bo kvar. Men värden överklagade och Svea hovrätt bedömde att störningen var särskilt allvarlig eftersom han hade slagit oprovocerat, med knuten näve och hotat kvinnan allvarligt. Han fick flytta.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.