HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Svartkontrakt gav fängelse

Göteborg Två män har dömts till fängelsestraff för att ha sålt svarta hyreskontrakt i centrala Göteborg. Flera hyresgäster får också hundratusentals kronor i skadestånd.

Det blir fängelse för de två män, en i 40-årsåldern och en i 60-årsåldern, som döms för att ha förmedlat totalt nio hyreskontrakt på attraktiva adresser i Göteborg mot betalning. Det fastslog Göteborgs tingsrätt på fredagen.

Bägge anses skyldiga till grovt brott mot hyreslagen. Mannen i 40-årsåldern har enligt tingsrätten tagit emot över 1,9 miljoner kronor genom hanteringen, varav närmare 1,2 miljoner kronor tillsammans med sin äldre kompanjon. Denne ska i sin tur ha dragit in ytterligare 140 000 kronor på egen hand.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Den yngre av männen ska sammanlagt spendera ett år och åtta månader bakom lås och bom, eftersom han även döms för bokföringsbrott. Han får även näringsförbud de närmaste tre åren.

Den äldre mannen döms till fängelse i 1,5 år. Tillsammans ska de båda männen solidariskt betala skadestånd på totalt 405 000 kronor till hyresgäster som betalat för sina kontrakt, plus flera års ränta på beloppet.

De får också stå för stora delar av kostnaderna för sina försvarare, samt för hyresgästernas ombud: för 60-åringens del drygt 200 000 kronor och för 40-åringens del drygt 160 000 kronor. Den äldre mannen ska också betala ytterligare skadestånd på 140 000 kronor plus ränta som kompensation till en av hyresgästerna.

Annons
Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

De båda männen känner varandra från restaurangbranschen. Enligt tingsrättens bedömning har de i gemensam regi organiserat handeln med hyreskontrakten, som förmedlats via en anställd handläggare på en stor fastighetsförvaltare.

I ett typiskt fall har hyresgästen kommit i kontakt med någon av de båda männen via tips från bekanta. Någon har snabbt behövt hitta lägenhet efter en separation, någon annan drömde om att kunna flytta ihop med sin pojkvän.

Genom sina kontakter hos fastighetsförvaltaren har de dömda männen kunnat erbjuda lägenhetsvisning och förstahandskontrakt på attraktiva adresser. I gengäld har de krävt stora summor pengar (se faktaruta).

Läs ocksåSkyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Enligt tingsrätten är det uppenbart att männen vid dessa tillfällen ”uppsåtligen har tagit emot ersättning av hyressökanden för förmedling av den aktuella bostadslägenheten”.

Annons

Handläggaren som låtit de båda männen sköta kontraktsskrivningen frias dock från brottsmisstankar. Tingsrätten anser det inte bevisat att personen i fråga insåg att hyresgästerna tvingades betala för hyreskontrakten.

Även den tidigare hyresgäst som åtalats för att ha krävt pengar av nästa hyresgäst för att lämna sin lägenhet frias från misstankar om brott.

Domen kan överklagas till och med den 14 juni.

Fakta: Dyra kontrakt

Så här mycket kostade hyreskontrakten för några av de lägenheter som omfattas i målet:

Berzeliigatan, 450 000 kronor
Kungsportsavenyen, 265 000 kronor
Engelbrektsgatan, 250 000 kronor
Lorensbergsgatan, 200 000 kronor
Erik Dahlbergsgatan, 180 000 kronor

Läs också Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte Anklagas för fusk - så gav pappans kötid sonen en lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.