HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Svartuthyrare stal el från tvättstugan på kvällarna

Malmö Hyresvärden på Rosengård utredde en misstänkt svartuthyrning när det upptäcktes att någon hade manipulerat el-nätet. Nu tvingas hyresgästen flytta, men istället på grund av slarv med hyran.
Hand och ellutag
Foto: Anders Paulsson

Det var grannarna i huset som i vintras larmade fastighetsägaren om att mannen inte längre bodde kvar i lägenheten på Rosengård. Enligt uppgifterna skulle nya och okända personer i stället ha flyttat in i tvårummaren.

Bostadsbolaget misstänkte att det pågick en svartuthyrning och började undersöka vad som egentligen hade hänt. Enligt andra tips kopplade den som bodde i lägenheten dessutom in sig på el-nätet via tvättstugan. Detta skulle ske på daglig basis, från klockan tio på kvällen och framåt.

När bostadsbolaget undersökte detta närmare visade det sig att el-leverantören hade kopplat bort elen från lägenheten i fråga. Vid en inspektion påträffades en person i bostaden som blev ”informerad om att man inte får dra ström från tvättstugan”. Hyresgästen fanns då inte på plats.

El-kopplingen blev polisanmäld

En tid senare polisanmäldes el-stölden som en ”olovlig energiavledning”. Detta är en brottsrubricering som bland annat kan betyda att någon kopplat sig runt en mätare för att på så sätt undvika el-kostnader. Hem & hyra har tidigare rapporterat om liknade händelser i hyreshus som lett till uppsägningar. I det här fallet inleddes aldrig någon brottsutredning. Polisen gjorde snabbt bedömningen att detta inte var möjligt då det inte fanns några kvarlämnade spår i tvättstugan som utredare kunde gå vidare med.

Nu tvingas dock hyresgästen för lägenheten ändå att ge upp sitt kontrakt efter beslut i hyresnämnden. Mannen har inte varit i kontakt med vare sig värd eller domstol och beslutet fattades utan hans närvaro i domstolen. Enligt obekräftade uppgifter i målet ska mannen ha drabbats av ett sjukdomstillstånd.

Hyresnämnden motiverar dock vare sig beslutet med svartuthyrning eller el-stöld. Däremot pekar man på slarv med hyresbetalningar som har uppstått efter att bolagets utredning startat, i klartext: 21 000 kronor i hyra från vintermånaderna som aldrig betalats in.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.