Annons

Svartuthyrare stal el från tvättstugan på kvällarna

Malmö Hyresvärden på Rosengård utredde en misstänkt svartuthyrning när det upptäcktes att någon hade manipulerat el-nätet. Nu tvingas hyresgästen flytta, men istället på grund av slarv med hyran.
Hand och ellutag
Foto: Anders Paulsson

Det var grannarna i huset som i vintras larmade fastighetsägaren om att mannen inte längre bodde kvar i lägenheten på Rosengård. Enligt uppgifterna skulle nya och okända personer i stället ha flyttat in i tvårummaren.

Bostadsbolaget misstänkte att det pågick en svartuthyrning och började undersöka vad som egentligen hade hänt. Enligt andra tips kopplade den som bodde i lägenheten dessutom in sig på el-nätet via tvättstugan. Detta skulle ske på daglig basis, från klockan tio på kvällen och framåt.

När bostadsbolaget undersökte detta närmare visade det sig att el-leverantören hade kopplat bort elen från lägenheten i fråga. Vid en inspektion påträffades en person i bostaden som blev ”informerad om att man inte får dra ström från tvättstugan”. Hyresgästen fanns då inte på plats.

El-kopplingen blev polisanmäld

En tid senare polisanmäldes el-stölden som en ”olovlig energiavledning”. Detta är en brottsrubricering som bland annat kan betyda att någon kopplat sig runt en mätare för att på så sätt undvika el-kostnader. Hem & hyra har tidigare rapporterat om liknade händelser i hyreshus som lett till uppsägningar. I det här fallet inleddes aldrig någon brottsutredning. Polisen gjorde snabbt bedömningen att detta inte var möjligt då det inte fanns några kvarlämnade spår i tvättstugan som utredare kunde gå vidare med.

Nu tvingas dock hyresgästen för lägenheten ändå att ge upp sitt kontrakt efter beslut i hyresnämnden. Mannen har inte varit i kontakt med vare sig värd eller domstol och beslutet fattades utan hans närvaro i domstolen. Enligt obekräftade uppgifter i målet ska mannen ha drabbats av ett sjukdomstillstånd.

Hyresnämnden motiverar dock vare sig beslutet med svartuthyrning eller el-stöld. Däremot pekar man på slarv med hyresbetalningar som har uppstått efter att bolagets utredning startat, i klartext: 21 000 kronor i hyra från vintermånaderna som aldrig betalats in.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.