Annons

Svartuthyrningen ökar i Örebro

Örebro När bostadsbristen ökar - ökar även den olovliga andrahandsuthyrningen i Örebro. Under förra året sades tio hyresgäster upp från Öbo efter att ha hyrt ut svart.

Under 2013 fick Örebrobostäder indikationer på 70 olovliga andrahandsuthyrningar, så kallad svartuthyrning. Tio av dem sades upp och 13 valde att själva säga upp kontraktet (se lista nedan). Samma år fick bolaget 197 ansökningar om tillåten andrahandsuthyrning.

– Känslan är att olovliga andrahandsuthyrningar ökar, inte på grund av att vi blivit hårdare i vår bedömning, utan för att bostadsbristen leder till allt fler olovliga uthyrningar. Hur många de är vet vi inte och att spekulera är omöjligt, säger Mona Halme som är hyreschef på Öbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Öbo märker också att barnfamiljer bor olovandes i andra hand i högre utsträckning än tidigare. Liksom att den som hyr ut svart, oftare än tidigare ser en chans att tjäna pengar på bostadsbristen och alltså tar betalt utöver hyran.

I Örebro räknar Hyresgästföreningen med att det saknas uppemot 500 bostäder för studenter och unga vuxna.

Och även den bristen syns hos Öbo i form av svartuthyrning. Då är det en ny form av svartuthyrning – som är planerad. Det kan vara föräldrar med många köpoäng som hyr en bostad i första hand och står på kontraktet, men låta sitt unga vuxna barn bo där.

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Det är i samband med att Öbo ska visa en lägenheten för en ny hyresgäst,  som de allt oftare märker att personen med många köpoäng som är erbjuden lägenheten, inte ens kommer på visningen. Kommer gör i stället väldigt unga personer.

–  Vi ser att föräldrar mer än förr försöker hyra lägenheter till sina barn. Så när vuxna söker små lägenheter kan vi också få aningar om att man egentligen söker den till någon annan, säger Mona Halme.

Att fler väljer att rucka på reglerna och hyra ut svart för att hjälpa en bostadslös, tycker Mona Halme inte hjälper som förklaring.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

– Andrahandsuthyrning är enligt hyreslagen till för att tillfälligt hjälpa den hyresgäst som har förstahandskontraktet vid till exempel studier eller arbete på annan ort under en kortare period. Skälet till att hyra ut kan aldrig vara att någon är bostadslös. Öbo har en policy som säger att den med mest köpoäng får lägenheten. Skulle förälder få hyra lägenhet åt sina barn sätts kösystemet ur spel vilket det också skulle göra om man fritt fick hyra ut till vem man vill, säger hon.

Annons

Siffrorna från Öbo visar:

  • Under 2013 misstänkte Öbo 70 olovliga andrahandsuthyrningar och bad hyresgästen att vidta rättelse.
  • Av dessa 70 slutade 30 med uthyrningen eller ansökte och fick godkänt att hyra ut i andra hand.
  • 13  sade själva upp kontraktet när Öbo uppmanade till rättelse.
  • 10 kontrakt sades upp av Öbo – utan att ärendet överklagades vidare till hyresnämnden.
  • 18 ärenden är pågående.

    Källa: Örebrobostäder slutet av januari 2014

 Här kan du läsa mer om svart andrahandsuthyrning: Hyresgästerna som inte finns.

Fakta: Andrahandsuthyrning hos Öbo

Så här många ansökningar om, godkända och icke godkända andrahands uthyrningar har Öbo haft de senaste två åren:

2012:  232 ansökningar: varav 215 godkända och 17 ej godkända2013: 197 ansökningar:  varav 184 godkända och 13 ej godkända.

Fakta: Tillåten andrahandsuthyrning

Förstahandshyresgästen har alltid det fulla ansvaret för lägenheten.

Förstahandshyresgästen ansvarar för att hyrorna betalas och för eventuella skador som uppstår i lägenheten och att det inte uppkommer några störningar.

En hyresvärd som upptäcker olovlig andrahandsuthyrning har rätt att säga upp hyresgästen.

Den som hyr otillåtet i andra hand, har aldrig rätt att ta över ett kontraktet.

Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.