HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svenska Akademien krävs på mer än 40 000 i överhyra

Stockholm Svenska Akademien har hamnat i blåsväder igen. Nu anklagar en hyresgäst Akademien för att ha tagit ut en kraftig överhyra för en lägenhet i Gamla stan. Hyresgästen hävdar att lägenhetens standard inte lever upp till hyresnivån och kräver en hyressänkning på 20 procent.
Foto: Linda Dahlin
Hyresgästen tycker inte att lägenheten i Gamla stan lever upp till den satta hyresnivån, och vill ha en hyressänkning.

Hyresgästerna vill ha en lägre hyra, då de anser att värden, Svenska Akademien via Akifa Förvaltning AB, som hyr ut lägenheten inte har satt en skälig hyra i förhållande till lägenhetens bruksvärde. Ärendet var nyligen uppe i hyresnämnden då parterna möttes.

I dag ligger hyran på 18 500 kronor i månaden. Paret hävdar att 14 569 kronor är en mer skälig hyra för lägenheten, som enligt paret är svårmöblerad och saknade tvättmaskin, torktumlare och ordentligt med förvaring när de flyttade in.

Läs också105 000 i sänkt hyra och återbetalning

Lägenheten, som är en etagevåning med tre rum och kök på 128 kvadratmeter, har en speciell planlösning, då den består av två delar, där en del är ett separat rum med egen ingång i en annan del av trapphuset.

En korridor skiljer de olika delarna, och hyresgästerna menar att det drar kallt från en taklucka, och att det har snöat in de senaste dagarna. Från början var lägenheten en lokal som byggdes om till en lägenhet 2015.

Paret vill att hyran sänks till 14 569 kronor i månad och vill ha hyresskillnaden på över 40 000 kronor retroaktivt från och med den 1 mars 2018.

Läs ocksåAlla som anmälde fick ockerhyra återbetald

Hyresvärden vill inte gå med på att sänka hyran med 4000 kronor då de menar att lägenheten är varsamt renoverad med hänsyn till husets karaktär.

Efter att parterna diskuterat med hyresnämnden en och en kom hyresnämnden fram till ett medlingsbud som innebar att hyresgästerna får en hyressänkning med 1 000 kronor i månaden från och med den 1 januari 2019, och en hyresrabatt så länge hyresvärden inte står för tvättmaskin och torktumlare.

Svenska Akademien gick med på budet, men hyresgästen tackade nej.

Läs ocksåBetalade för hög hyra - får tillbaka 54 000 kronor

Parets juridiska ombud, Monicka Sparrman från Hyresgästföreningen, vill inte uttala sig om ärendet innan det är avgjort.

Läs också De får tillbaka 14 000 kronor i överhyra Tog ut drygt 50 000 i överhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.